Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε Boeing 787 Dreamliner των Αιθιοπικών Αερογραμμών, στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου δεν προκλήθηκε από τις μπαταρίες του αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα εμπειρογνώμονες.

Σε έκθεση της Επιτροπής Έρευνας Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) αναφέρεται ότι «σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη άμεσης σχέσης» της φωτιάς με τις μπαταρίες, την Παρασκευή στο Χίθροου.

Η υπηρεσία επισημαίνει ότι η προκαταρκτική έρευνα ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Διευκρινίζει επίσης ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τη φωτιά στο αεροσκάφος “είναι μακριά από το σημείο όπου βρίσκονται οι μπαταρίες στην Βοηθητική Μονάδα Ισχύος (APU) του αεροσκάφους”.

Το αεροσκάφος στάθμευσε σε απομακρυσμένο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών και τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά ήταν άδει, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Οι διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης του Χίθροου έκλεισαν για περίπου 90 λεπτά μετά το συμβάν.

Τα αεροσκάφη τύπου Dreamliner καθηλώθηκαν στο έδαφος για τρεις μήνες στις αρχές του χρόνου όταν εμφανίστηκε πρόβλημα στις μπαταρίες δύο εξ αυτών. Η αμερικανική εταιρεία Μπόινγκ στη συνέχεια επανασχεδίασε τις μπαταρίες και τα αεροπλάνα άρχισαν εκ νέου να πετάνε. Αυτός ο τύπος αεροσκάφους ξεκίνησε τις πτήσεις το 2011 ύστερα από πολυετή καθυστέρηση.