Παρέμενε καλυμμένη για χρόνια. Αλλά πλέον ένα από τα πιο συμβολικά αντικείμενα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε: είναι η λεγόμενη «τελευταία κολώνα» του παλιού Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου.

Η μεταλλική κολώνα από τα θεμέλια του Νότιου Πύργου αποτελεί τη βάση για το μουσείο που πρόκειται να λειτουργήσει την άνοιξη.

Η κολώνα είχε καλυφθεί με πλαστικό την προηγούμενη τετραετία καθώς το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου κατασκευαζόταν αλλά τώρα που ο υπόγειος χώρος έχει διαμορφωθεί, ήρθε η ώρα το περιτύλιγμα να φύγει. «Είναι από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που έχουμε. Έγινε σύμβολο δύναμης. Είναι “στολισμένη” με μηνύματα και γκράφιτι», δήλωσε ο πρόεδρος του μουσείου Joe Daniels.

Το πλαστικό περιτύλιγμα προστάτεψε την κολώνα και από απρόσμενους κινδύνους όπως τον τυφώνα Σάντι που προκάλεσε πλημμύρα στο μουσείο.

Η βάρους 58 τόνων μεταλλική κολώνα είναι τόσο βαριά και τόσο σημαντική για το μουσείο που αντί να τη μετακινήσουν και να την αποθηκεύσουν κάπου όσο το μουσείο κατασκευαζόταν, ήταν καλύτερα το μουσείο να φτιαχτεί γύρω της.
Απομακρύνθηκε από το Σημείο Μηδέν το 2002 και αποθηκεύτηκε κάπου αλλού και τη μετακίνηση ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή για τους εργάτες που τη θεωρούσαν σύμβολο ελπίδας.

Την τύλιξαν με την αμερικανική σημαία, όπως και όλους τους νεκρούς που βρέθηκαν εκεί μετά την επίθεση, σαν μνημείο για εκείνα τα θύματα που δεν βρέθηκαν ποτέ.

Υπήρξε ειδική μέριμνα για να διατηρηθούν οι φωτογραφίες και τα σημειώματα που είχαν αφήσει οι διασώστες στη μνήμη των χαμένων τους φίλων και συγγενών.

Όταν οι επισκέπτες μπουν στο μουσείο την άνοιξη του 2014 θα μπορούν να δουν κάθε σημείο της μεταλλικής κολώνας με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το μουσείο θα διαθέτει οθόνες αφής και οι επισκέπτες θα μπορούν με τα χέρια τους να ζουμάρουν σε διαφορετικά σημεία της κολώνας για να διαβάσουν τα σημειώματα και τα γκράφιτι.

Δείτε τις φωτογραφίες