Τη διαβεβαίωση, ότι οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου θα περάσουν από τον αγωγό South Stream στα τέλη του 2015 έδωσε ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στη βουλγαρική κυβέρνηση.

Ο κύριος Μίλερ βρέθηκε χθες στη Σόφια και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Πλάμεν Ορεσάρσκι, και με τον υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας, Ντραγκομίρ Στόινεφ. Μάλιστα, ο υπουργός παραβρέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη διάρκεια των συνομιλιών.

Η επίσκεψη του Μίλερ έγινε με κύριο θέμα συζήτησης τον αγωγό South Stream και, συγκεκριμένα, τις διαδικασίες αδειοδότησης – περιβαλλοντικής και κατασκευής.

Η βουλγαρική ηγεσία διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της Gazprom ότι το έργο αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και ότι η διαδικασία παραλαβής σχετικών Αδειών θα επιταχυνθεί, ούτως ώστε η κατασκευή του αγωγού να αρχίσει – όπως προγραμματιζόταν – στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Ο κ. Μίλερ δήλωσε και διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου θα περάσουν στον έτοιμο αγωγό το Δεκέμβριο του 2015. Η ρωσική εταιρεία θα αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση του έργου με 3,1 δισ. ευρώ και η βουλγαρική πλευρά θα αποπληρώσει το χρέος της κατασκευής, μη λαμβάνοντας transit fee για 15 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού.

Ο ισχυρός άνδρας της Gazprom έλαβε και μία από τις πλέον τιμητικές διακρίσεις, καθώς του απονεμήθηκε, από το Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής και Οικοδομών, ο τίτλος Doctor Honoris Causa, ως τιμή για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των βουλγαρο-ρωσικών σχέσεων.