Διαρροή καυσίμου σημειώθηκε μετά τη συντριβή του ρωσικού πυραύλου Proton-M, που μετέφερε τρεις δορυφόρους για το σύστημα πλοήγησης Glonass, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τοξικό νέφος πάνω από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς στο κοσμοδρόμιο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 μετέδωσε πλάνα του πυραύλου να εκτρέπεται της τροχιάς του λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, να τυλίγεται στις φλόγες και να συντρίβεται μέσα σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στη βάση εκτόξευσης.

Το αρμόδιο για την εκτόξευση προσωπικό του κοσμοδρομίου βρισκόταν στις υπόγειες εγκαταστάσεις ελέγχου της επιχείρησης και δεν υπάρχουν θύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή.

Τμήμα του προσωπικού του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ απομακρύνθηκε εξαιτίας της διαρροής αυτής, δήλωσε πηγή του κοσμοδρομίου, σύμφωνα με το Interfax, προσθέτοντας ότι τοξικό σύννεφο έχει σχηματισθεί επάνω από τον τόπο της καταστροφής.

Οι αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο εκκένωσης των κοντινών, στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, κοινοτήτων, εξαιτίας των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τα φλεγόμενα τοξικά καύσιμα του πυραύλου.

Η οικονομική ζημία για το σύστημα πλοήγησης Glonass από την καταστροφή των τριών δορυφόρων υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η αιτία της καταστροφής είναι πιθανόν να εντοπίζεται σε πρόβλημα του κινητήρα ή του συστήματος πλοήγησης.