Με ταξιδιωτικά έγγραφα πρόσφυγα αναχώρησε την Κυριακή από το Χονγκ Κονγκ, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της CIA που κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον και του οποίου το αμερικανικό διαβατήριο δεν έχει πλέον καμιά ισχύ.

Τα έγγραφα του δόθηκαν από τον Ισημερινό, όπως δήλωσε σήμερα ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.
«Για να αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή, ο Σνόουντεν έλαβε από την κυβέρνηση του Ισημερινού ταξιδιωτικά έγγραφα για πρόσφυγα», είπε ο Ασανζ σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Ο Ασάνζ δεν θέλησε να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες αναχώρησε ο Σνόουντεν από την Κίνα και είπε απλώς ότι είναι μια «συναρπαστική ιστορία».

Ο Σνόουντεν που φαίνεται ότι έφθασε αεροπορικώς στη Μόσχα, έκανε αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε αρκετές χώρες, μεταξύ τους ο Ισημερινός και η Ισλανδία, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσονα.

«Ο ρόλος του WikiLeaks είναι να δημιουργήσει μια σχέση μεταξύ των νομικών ομάδων (του Ασάνζ και του Σνόουντεν) και να τον βοηθήσει στο διάβημά του για να του χορηγηθεί άσυλο», πρόσθεσε.

Το WikiLeaks αποκάλυψε επίσης σήμερα ότι «πλήρωσε τις μετακινήσεις του Σνόουντεν» και διευκρίνισε ότι τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Σνόουντεν για την ηλεκτρονική παρακολούθηση που ασκούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία «είναι σε ασφαλή θέση στις κατάλληλες δημοσιογραφικές οργανώσεις».

Τέλος ο Ασάνζ απέκλεισε οι ρωσικές και κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας να ανέκριναν τον Σνόουντεν, μια εκδοχή που είχε αναφερθεί.