Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον, η οποία ζητεί την έκδοσή του, έχει χωρίς αμφιβολία εγκαταλείψει τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλέσθηκε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Όπως αανφέρει το ΑΜΠΕ, κανείς δεν έχει δει τον Σνόουντεν από τότε που έφθασε στη Μόσχα, την Κυριακή, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν τη Ρωσία με αντίποινα επειδή αρνήθηκε να τούς παραδώσει τον αμερικανό φυγά, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό.

«Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει πιθανότατα ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία. Κατάφερε να φύγει με άλλη πτήση. Είναι ελάχιστα πιθανό να υπήρξαν κάποιοι δημοσιογράφοι αυτόπτες μάρτυρες της αναχώρησής του», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Σνόουντεν δεν επιβιβάστηκε στην πρώτη πτήση Μόσχα-Αβάνα στη λίστα των επιβατών της οποίας υπήρχε το όνομά του. Οι δημοσιογράφοι που επιβιβάστηκαν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος της Αεροφλότ δεν τον είδαν μεταξύ των επιβατών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πιθανότατα έκλεισε θέση με την επόμενη διαθέσιμη πτήση.

Μια άλλη πηγή στους κόλπους των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας δήλωσε στο Ιτάρ-Τας ότι ο Σνόουντεν παραμένει ακόμα στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου.

Ο Σνόουντεν επρόκειτο ν’ αναχωρήσει για την Κούβα και στη συνέχεια για τον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απείλησε σήμερα από το Νέο Δελχί την Κίνα και τη Ρωσία για επιπτώσεις στις σχέσεις τους χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα απογοητευτικό» το γεγονός ότι ο Σνόουντεν κατάφερε να ταξιδέψει από το Χονγκ Κονγκ ως τη Μόσχα.

«Ο Σνόουντεν πρόδωσε τη χώρα του», υποστήριξε.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν έχω καμία πληροφορία για τον Σνόουντεν».

Εξάλλου, ο ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν δήλωσε σήμερα ότι μελετά αίτημα του Σνόουντεν να τού παράσχει νομικές συμβουλές.

«Από το περιβάλλον του Σνόουντεν ήλθαν σε επαφή μαζί μου για να τού παράσχω νομικές συμβουλές. Πριν αποφασίσω, ζήτησα να ενημερωθώ πλήρως για την υπόθεση και να μπορέσω να μιλήσω με τον ενδιαφερόμενο. Όταν αυτό συμβεί, τότε θα λάβω απόφαση. Αυτήν τη στιγμή δεν εκπροσωπώ τα συμφέροντα του κ. Σνόουντεν», τόνισε ο Γκαρθόν.