O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση να επιτραπεί στον Σνόουντεν, πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, να φύγει από το Χονγκ Κονγκ επηρεάζει αρνητικά τις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Επικρίνοντας έντονα το Πεκίνο, ο Κάρνεϊ τόνισε πως ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει πως πρόκειται για μια τεχνική απόφαση που έλαβε κάποιος υπεύθυνος της υπηρεσίας Μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για σκόπιμη επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερο έναν φυγά παρά το ισχύον ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και η απόφαση αυτή έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες στις σινο-αμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ σε ενημέρωση του Τύπου.

«Οι Κινέζοι επιμένουν στην ανάγκη οικοδόμησης σχέσης κοινής εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε στη δήλωσή του, δεκαπέντε ημέρες μετά την άτυπη σύνοδο ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπαμα και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια.

«Καθυστέρησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες αυτές. Αν δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πάνω τους ώστε να σέβονται τις νομικές τους υποχρεώσεις στο θέμα της έκδοσης υποδίκων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό τους το λέμε ευθέως», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.