«Στην Αλβανία παρατηρείται αύξηση του φαινομένου της διαφθοράς και παρακμή της δημοκρατίας» αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στην έκθεση της οργάνωσης «Freedom House» για τις «χώρες σε μεταβατικό στάδιο», στην οποία περιλαμβάνεται και η Αλβανία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η έκθεση κάνει, επίσης, λόγο για επιδείνωση της εικόνας σε ό,τι αφορά την κεντρική διακυβέρνηση. «Μέχρι το 2004, η εκλογική διαδικασία γνώριζε μόνο πτώση.

Επίσης και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Το επίπεδο της διαφθοράς είναι ίδιο όπως και το 2004, όταν τη χώρα κυβερνούσε ο Φάτος Νάνο… και λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς τα αποτελέσματα είναι λιγοστά… Στο σύνολό της, η κατάσταση της δημοκρατίας είναι χειρότερη από ό, τι το 2004» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Το δικαστικό σύστημα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι το 2004, ενώ η διακυβέρνηση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι την περίοδο 1997 – 2005, που τη χώρα κυβερνούσαν οι Σοσιαλιστές» τονίζεται στην έκθεση, σύμφωνα με την οποία, «το δικαστικό σώμα εξακολουθεί να υποφέρει από τις πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις».