Η ιρακινή αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών στην κεντρική Βαγδάτη σήμερα, την ώρα που εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να πυροβολήσει και να τραυματίσει σοβαρά τουλάχιστον έναν άνθρωπο.

Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας είχαν λάβει θέσεις πάνω σε στέγες πραγματοποιώντας βολές κατά συγκεντρωμένων διαδηλωτών, χτυπώντας τουλάχιστον έναν από αυτούς στον λαιμό.

Ανώτατος σιίτης ιερωμένος καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα

Η ανώτερη σιιτική αρχή του Ιράκ, ο μεγάλος αγιατολάχ ‘Αλι αλ-Σιστάνι, εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καλώντας τις αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές να μην κάνουν χρήση βίας και επέκρινε την ιρακινή ηγεσία για την αποτυχία της να εξαλείψει τη διαφθορά. «Η κυβέρνηση και οι πολιτικές πλευρές δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των πολιτών για την πάταξη της διαφθοράς ούτε πέτυχαν τίποτα στη χώρα», δήλωσε. «Οι βουλευτές φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει». Κρίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι «απαραίτητες», ο μεγάλος αγιατολάχ Σιστάνι επέκρινε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπάρχαμ Σάλεχ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχάμεντ Αλ-Χαλμπούσι επιρρίπτοντας την ευθύνη κυρίως στους βουλευτές.

«Είναι λυπηρό που υπήρξαν τόσοι πολλοί θάνατοι, απώλειες και καταστροφή» από τους πυροβολισμούς ημερών μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε σε επιστολή του που ανάγνωσε ο εκπρόσωπός του ‘Αχμεντ αλ-Σάφι κατά τη διάρκεια κηρύγματος στην ιερή πόλη Κερμπάλα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προβλήματα της χώρας», δήλωσε ο Αχμεντ αλ-Σάφι μιλώντας εκ μέρους του αγιατολάχ Σιστάνι μέσα σε τζαμί της πόλης Κερμπάλα, νοτίως της Βαγδάτης. «Πρέπει να κάνει το καθήκον της και να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να βρει δουλειές στους ανέργους, να αποφύγει την πελατειακή σχέση στον δημόσιο τομέα και να δώσει τέλος στις υποθέσεις διαφθοράς παραπέμποντας τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη».

Ο μεγάλος αγιατολάχ κατήγγειλε επίσης τις «απαράδεκτες επιθέσεις… σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας».

Την ίδια ώρα, ανώτατος ιερωμένος του Ιράν κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι καλούν σε ταραχές στο Ιράκ για να διαταράξουν ένα σημαντικό ετήσιο προσκύνημα των σιιτών μουσουλμάνων που προγραμματίζεται να γίνει αργότερα αυτόν τον μήνα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο απολογισμός των θανάτων από τις ημέρες των βίαιων διαδηλώσεων σε όλο το Ιράκ αυξήθηκε στους 44 σήμερα.

«Ο εχθρός τάσσεται τώρα αποφασισμένος κατά της ισλαμικής χώρας. Αμερική και Σιωνισμός στοχοθετούν το προσκύνημα Αρμπάιν και το Ιράκ και προκαλούν αναστάτωση γιατί είναι δύσκολο γι’ αυτούς να δεχτούν την παρουσία εκατομμυρίων προσκυνητών στην Κερμπάλα», είπε ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Εμανί-Κασανί σε κήρυγμα, σύμφωνα με το Tasnim.