Δύο λοχίες του στρατού που συμμετείχαν στην κατάληψη ενός κτηρίου στο προάστιο Τελ αλ Χάουα της Γάζας, στις 15 Ιανουαρίου 2009, έπειτα από σκληρή μάχη με τους αντάρτες, είναι οι πρωταγωνιστές του περιστατικού.

Αφού συγκέντρωσαν τους ενοίκους του κτηρίου, εντόπισαν κάποιες τσάντες στο μπάνιο και διέταξαν ένα 9χρονο αγόρι, από μία ομάδα ενοίκων, να ελέγξει εάν περιείχαν εκρηκτικά.
Όπως τονίζει το τριμελές στρατοδικείο: «Το αγόρι, που φοβόταν για την τύχη του και βρισκόταν κάτω από την πίεση της κατάστασης, έβρεξε τα παντελόνια του. Το δικαστήριο διαπίστωσε πως, αντίθετα με τους στρατιώτες, το παιδί φυσικά στερούνταν κάθε είδους προστασίας».

Το αγόρι άνοιξε μία από τις τσάντες που ανήκε στην οικογένειά του και όταν δεν μπόρεσε να ελέγξει και τις άλλες, οι στρατιώτες το πήραν παράμερα και άρχισαν να πυροβολούν εκφοβιστικά προς το μέρος του, θέτοντας σε κίνδυνο και τις ζωές άλλων αμάχων, για να το επιστρέψουν κατόπιν σώο στην οικογένειά του.

Τελικά σήμερα το ισραηλινό στρατοδικείο τους έκρινε ενόχους ενώ η καταδίκη, που ενδέχεται να επισύρει ποινή φυλάκισης, αποτελεί αναγνώριση από μεριάς του Ισραήλ για παραβιάσεις στη διάρκεια των τριών εβδομάδων της επιχείρησης, που μολονότι χαίρει υποστήριξης στο εσωτερικό της χώρας, έχει προκαλέσει την παγκόσμια καταδίκη για τον αριθμό των θυμάτων που προκάλεσε μεταξύ των Παλαιστινίων.

Στην απόφαση δεν γίνεται μνεία εάν βρέθηκαν εκρηκτικά στο σημείο του επεισοδίου.

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη συγκυρία στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαδικασιών παρατηρούνται προσπάθειες καλής θελήσεως και από τις δυο πλευρές, ειδικότερα όταν δεν έχει σταματήσει ο επικοισμός των Εβραίων στη Δυτική Όχθη.
Σημειώνεται ότι πριν την ισραηλινή επιχείρηση, στις 27 Δεκεμβρίου 2008, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες είχαν προειδοποιήσει πως είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά πολλά σημεία στη Γάζα.