Αναταραχή και μεικτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να προχωρήσει επίσημη έρευνα σε βάρος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής του.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξάγει έρευνα εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να πλήξει τον πιθανό αντίπαλό τους τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, σχεδόν 400 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, συνιστά κίνηση υψηλού ρίσκου και στήνει το σκηνικό για σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε την οργή του, επαναλαμβάνοντας τις αναφορές για «κυνήγι μαγισσών» και «ανοησίες».

Η διαδικασία

Οι επιτροπές στην Βουλή των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του προέδρου Τραμπ θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται υπό το πλαίσιο της επίσημης έρευνας.

Για την ώρα, δεν φαίνεται να προωθείται η συγκρότηση κάποιας ειδικής επιτροπής για την έρευνα σχετικά με την παραπομπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης Τζέρι Νάντλερ.

Για την παραπομπή του Τραμπ θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία, μετά την επίκληση των σχετικών νομικών άρθρων παραπομπής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης. Η Πελόζι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται.

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Γερουσία, όπου κι απαιτούνται τα 2/3 των γερουσιαστών να ψηφίσουν θετικά. Με δεδομένη την αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο σώμα, η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί.

Κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία δεν έχει καθαιρεθεί. Οι πρόεδροι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον, που είχαν παραπεμφθεί, αθωώθηκαν από την Γερουσία.

Η δύσκολη απόφαση της Νάνσι Πελόζι

Η αρνητική κοινοβουλευτική προοπτική για τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία έκανε δύσκολη την απόφαση που έπρεπε να λάβει η Πελόζι, η οποία (αρχικά) ήταν αρνητική στην έναρξη διαδικασίας επίσης παραπομπής του Τραμπ. Η ίδια γνωρίζει ότι η κίνηση που έκανε μπορεί να μην επιφέρει ως τελικό αποτέλεσμα, την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, έχει χαρακτηριστεί ως μία σοβαρή πολιτική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον και καταγράφηκε πλέον στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Κι αν καθαιρεθεί;

Στην απίθανη περίπτωση κατά την οποία, ο πρόεδρος Τραμπ απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο, θα μπορεί και πάλι να είναι προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές του 2020.

Πολιτική αποτίμηση

Πολιτικό εντυπωσιασμό χαρακτηρίζουν δημοσίως άνθρωποι του στενού κύκλου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την έναρξη της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του. Σε ιδιωτικό επίπεδο όμως τόσο οι πολιτικοί του σύμμαχοι στον Λευκό Οίκο όσο και οι βοηθοί του θεωρούν την πολιτική δυναμική της παραπομπής ως μία σοβαρή απειλή κατά της νομοθετικής ατζέντας που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ, κατά της διαπραγματευτικής δυναμικής που έχει ο ίδιος απέναντι στους ξένους ηγέτες, αλλά και κατά της προσωπικής συγκέντρωσής του, σε συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικού ενδιαφέροντος για τον ίδιο και την προεδρία του.

Αν υποθέσουμε πως το ζήτημα της καθαίρεσης στην πραγματικότητα δεν τίθεται, αυτό που μένει να διαφανεί είναι εάν ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορέσει να αντέξει την όξυνση του πολιτικού κλίματος από τις αποκαλύψεις για την προσπάθειά του να ασκήσει πίεση σε έναν ξένο ηγέτη, προσπαθώντας να αποσπάσει επιβαρυντικά στοιχεία για τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.