Ένας συνδικαλιστής δολοφονήθηκε κι ένας τραυματίστηκε σε ορυχείο της Lonmin στην Μαρικάνα, ύστερα από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στην πόλη, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

Στην ίδια πόλη είχαν χάσει πέρσι τον Αύγουστο τη ζωή τους 34 μεταλλωρύχοι στην αιματηρότερη ενέργεια στην οποία προβαίνουν οι δυνάμεις της τάξης της χώρας μετά το τέλος του απαρτχάιντ.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ορυχείο στην Μαρικάνα. «Δύο άνθρωποι πυροβολήθηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φαμπάτα Μοκγκουεμπόουν.

Ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του στον τόπο του εγκλήματος και ο άλλος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ραντ υποχώρησε ελαφρά έναντι του δολαρίου μετά τον θάνατο του εργαζόμενου, εν μέσω των φόβων που γεννήθηκαν για άλλον έναν κύκλο βίας στον τομέα των ορυχείων της Νότιας Αφρικής, ενώ οι μετοχές της Lonmin στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ έπεσαν κατά σχεδόν 6% μετά το περιστατικό αυτό.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν πέρυσι την ζωή τους στις απεργίες και στα βίαια επεισόδια που σχετίζονταν με τον πόλεμο ελέγχου μεταξύ των αντίπαλων συνδικάτων NUM και «Ένωση Εργαζομένων στα Ορυχεία και τις Κατασκευές» (AMCU).