Οι κυβερνήτες και το ιπτάμενο προσωπικό των Κροατικών Αερογραμμών τερμάτισαν σήμερα την απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησαν προ οκταημέρου, έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή νέων συμβάσεων, που θα περιλαμβάνουν και μειώσεις μισθών, επιτρέποντας έτσι στον αερομεταφορέα να επαναλάβει τις πτήσεις του.

«Οι πτήσεις που προβλέπονται για αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν στα κανονικά τους ωράρια», ανακοίνωσε ο εθνικός αερομεταφορέας στην ιστοσελίδα του.

Η Ιβάνα Λόγιο, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων, δήλωσε πως το ιπτάμενο προσωπικό δέχθηκε μείωση μισθού κατά 9%, μικρότερης από αυτήν που προετοίμαζε η διοίκηση, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Η απόφαση για λύση της απεργίας ακολούθησε τη χθεσινή παύση των κινητοποιήσεων από τους χειριστές των αεροσκαφών, η οποία είχε ξεκινήσει στις 14 Μαΐου, την ίδια ακριβώς ημέρα με αυτήν του ιπτάμενου προσωπικού.

Οι απώλειες από την απεργία εκτιμώνται ότι έφθασαν το έν εκατ. ευρώ για την εταιρεία, η οποία αναγκάσθηκε να ματαιώνει και 20 πτήσεις ημερησίως, ήτοι το ένα τρίτο της κανονικής της δραστηριότητας.

Τα σωματεία εργαζομένων ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενα κατά των μειώσεων μισθών και της απολύσεις που είχε ανακοινώσει η εταιρεία στα πλαίσια του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ανέλαβε να εκπονήσει ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και των προσπαθειών της κυβέρνησης να συγκρατήσει την ύφεση που από το 2009 πλήττει τη χώρα.

Οι Κροατικές Αερογραμμές είχαν καταγράψει απώλειες 49 εκατ. ευρώ το 2012 και το συνολικό της χρέος φθάνει σήμερα τα 139 εκατ. ευρώ.