Σχεδόν κανένας Σύρος δεν περνάει τα σύνορα με την Ιορδανία εδώ και τέσσερις ημέρες, την ώρα που τις προηγούμενες εβδομάδες ο αριθμός των νέων αφίξεων που καταγράφονταν ημερησίως έφτανε τις 1.000 με 2.000, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός συντονιστής της βοήθειας της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Πάνος Μουμτζής.

«Στην Ιορδανία αυτές τις τέσσερις ημέρες έχουμε καταγράψει μια σημαντική πτώση του αριθμού των προσφύγων που καταφτάνουν» στην χώρα, μολονότι οι μάχες κοντά στα σύνορα φαίνεται ότι έχουν ενταθεί, σημείωσε ο Μουμτζής.
Από τον Φεβρουάριο 1.000 ως 3.000 Σύροι πρόσφυγες έφταναν καθημερινά στην Ιορδανία. Τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στους 1.000 ως 2.000 ανθρώπους ημερησίως, σύμφωνα με την UNHCR.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, όμως τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, υπογράμμισε ο Πάνος Μουμτζής, λιγότεροι από δέκα και μερικές φορές λιγότεροι από πέντε πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα με την Ιορδανία καθημερινά. «Κάτι συμβαίνει εκεί», σημείωσε ο Μουμτζής.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση για να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε τον αντίκτυπο και τους λόγους» για την αλλαγή αυτή, πρόσθεσε. «Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι που φεύγουν, οι πρόσφυγες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να φτάσουν» στην Ιορδανία.

«Δεν μπορώ να υποθέσω τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά των συνόρων», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην μεθόριο, στα χωριά, γνωστοποιούν μια αύξηση των μαχών και του βουητού της μάχης, ιδιαίτερα την νύχτα».

Ο ίδιος διευκρίνισε εξάλλου ότι η UNHCR βρίσκεται σε επαφή με «όλο τον κόσμο» για να γίνει κατανοητό ότι οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από την Συρία θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να το κάνουν «χωρίς δυσκολία».

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην σύγκρουση στην Συρία, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Εξάλλου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Σύροι βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή από την έναρξη της σύγκρουσης στην Συρία, την ώρα που στην ίδια την χώρα 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν βοήθειας (εκ των οποίων 4,25 εκατομμύρια εκτοπισμένοι), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περίπου 8,3 εκατομμύρια Σύροι -δηλαδή περίπου το 38% του συριακού πληθυσμού- χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο Μουμτζής.