«Σκοτωμός» ΗΠΑ – Ρωσίας για τα πυρηνικά: Η Μόσχα την παραβιάζει γι’ αυτό αποχωρήσαμε

«Αναπτύσουν ένα πυραυλικό σύστημα που είναι άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και εταίρους μας»


ΚΟΣΜΟΣ
13:26
02/08/2019
«Σκοτωμός» ΗΠΑ - Ρωσίας για τα πυρηνικά: Η Μόσχα την παραβιάζει γι' αυτό αποχωρήσαμε
2
loading

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα την επίσημη αποχώρησή τους από τη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού INF, κατηγορώντας εκ νέου τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη σημαντική αυτή διμερή συμφωνία που είχε συναφθεί την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και προσάπτοντας στη Μόσχα ότι είναι «η μόνη υπεύθυνη».

«Η αποχώρηση των ΗΠΑ σύμφωνα με το άρθρο XV της συνθήκης τίθεται σήμερα σε ισχύ επειδή η Ρωσία δεν επανήλθε στον πλήρη και εξακριβωμένο σεβασμό» της συνθήκης, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Μπανγκόκ όπου μετέχει σε περιφερειακή σύνοδο.

«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν μέρος μιας συνθήκης που παραβιάζεται σκοπίμως από τη Ρωσία», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Πομππέο.

«Η μη συμμόρφωση της Ρωσίας με τη συνθήκη διακυβεύει τα ύψιστα συμφέροντα των ΗΠΑ καθώς η ανάπτυξη και η εγκατάσταση από τη Ρωσία ενός πυραυλικού συστήματος που παραβιάζει τη συνθήκη αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και εταίρους μας», σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Κόντρα Ρωσίας - ΗΠΑ

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα το τέλος της συνθήκης αυτής «με πρωτοβουλία» των ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει σε παραβίαση της συμφωνίας «πολλές συστοιχίες» ενός ρωσικού πυραύλου κρουζ στη Ρωσία, και στο δυτικό τμήμα της, που έχουν «τη δυνατότητα να πλήξουν σημαντικούς ευρωπαϊκούς στόχους».

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή, λέγοντας ότι το βεληνεκές του πυραύλου αυτού τον εξαιρεί από τη συνθήκη και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι επινόησαν ένα ψευδές πρόσχημα για να αποχωρήσουν από τη συνθήκη αυτή, από την οποία η Ουάσινγκτον ήθελε ούτως ή άλλως να αποχωρήσει ώστε να μπορεί να αναπτύξει νέους πυραύλους. Η Ρωσία απέρριψε επίσης το αίτημα των ΗΠΑ να καταστρέψει τον νέο αυτό πύραυλο.

Ο πύραυλος αυτός, ο Novator 9M729, είναι γνωστός ως SSC-8 από το ΝΑΤΟ.

Η συνθήκη INF, την οποία διαπραγματεύτηκαν το 1987 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και επικυρώθηκε από την αμερικανική Γερουσία, καταργούσε τα οπλοστάσια των πυραύλων μέσου βεληνεκούς των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο και περιόριζε τη δυνατότητά τους να εξαπολύσουν αιφνιδίως ένα πυρηνικό πλήγμα.

Η συνθήκη αυτή απαγορεύει τους πυραύλους εδάφους βεληνεκούς μεταξύ των 500 και 5.500 χιλιομέτρων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Να μας πουν

    τί δουλειά έχουν οι βρωμογιανκηδες οι χασάπηδες της ανθρωπότητας στην Ευρώπη , δηλαδή σε μια εντελώς άλλη ήπειρο

  2. avatar Αν δε φύγουν οι αμερικάνοι από την Ευρώπη, δεν θα ηρεμήσουν τα πράγματα.

    Και γι' αυτό φταίνε οι ευρωπαίοι. Όταν οι αμερικάνοι στήνουν τους πυραύλους τους στα σύνορα! της Ρωσίας!!! η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Οπότε, ας το ξανασκεφτούνε οι ευρωπαίοι, όταν αρχίσει το κακό ποιός θα την πληρώσει...ο αμερικάνος στην άλλη άκρη του κόσμου ή εγώ που έχω τη βάση απέναντι από το σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη. Κάθε βάση είναι στόχος, έχει έναν πύραυλο που τη σημαδεύει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει