Την αθωότητα των δύο γιων της υποστηρίζει και η μητέρα των υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, λέγοντας ότι τους την είχαν στήσει, ενώ ισχυρίζεται ότι το FBI επικοινώνησε μαζί της για τον μεγαλύτερο γιο της πριν το αιματηρό χτύπημα.

«Είμαι 100% σίγουρη ότι αυτό ήταν στημένο. Οι δύο γιοι μου είναι αθώοι. Κανένας από αυτούς δεν μίλησε ποτέ για αυτό που λένε ότι έκαναν», ανέφερε η Ζουμπειντάτ Τσερνάεβα, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Είπε ακόμη ότι ο μεγαλύτερος γιος της, ο 26χρονος Ταμερλάν, είχε γίνει ιδιαίτερα θρήσκος τα τελευταία χρόνια, κάτι που, όπως αναφέρει, τράβηξε την προσοχή των αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο γιος της ποτέ δεν μίλησε για Τζιχάντ, το θρησκευτικό πόλεμο των φανατικών μουσουλμάνων.

«Ελεγχόταν από το FBI για τρία ίσως και πέντε χρόνια. Ήξεραν τι έκανε ο γιος μου, ήξεραν σε ποια μέρη πηγαίνει. Ερχόντουσαν και μου μιλούσαν. Μου έλεγαν ότι ήταν ένας σοβαρός ηγέτης και ότι τον φοβούνταν. Έλεγχαν κάθε βήμα του», ανέφερε η μητέρα.