Αντιμέτωπη με σκληρή κριτική βρίσκεται η εφημερίδα «New York Daily News» για την επιλογή να παραποιήσει ψηφιακά μια φωτογραφία από τα γεγονότα στη Βοστώνη, προκειμένου να απαλείψει τον άσχημο τραυματισμό στο πόδι μιας γυναίκας.

Στο πρωτοσέλιδα της μια μέρα μετά τα τραγικά γεγονότα, η εφημερίδα είχε φιλοξενήσει μια φωτογραφία του φωτορεπόρτερ John Tlumacki. Στην αρχική της μορφή, η εικόνα έδειχνε μια τραυματισμένη γυναίκα να βρίσκεται ξαπλωμένη σε μια λίμνη αίματος, ενώ δέχεται βοήθεια.

Ωστόσο, στην έκδοση που εμφανίζονταν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, υπήρχε μια σημαντική διαφορά. Μια άσχημη πληγή στο πόδι της γυναίκα είχε «εξαφανιστεί» και το παντελόνι της εμφανίζονταν ανέπαφο!

Ωστόσο, γρήγορα έγινε γνωστή η αλλοίωση, προκαλώντας κριτική εναντίον της συγκεκριμένης επιλογής. Ορισμένοι, έσπευσαν να τονίσουν ότι έχουμε παραβίαση μιας βασικής δημοσιογραφικής αρχής σχετικά με τις φωτογραφίες.

«Η επεξεργασία θα πρέπει να διατηρεί την ακεραιότητα του περιεχομένου και του πλαισίου της φωτογραφίας», σύμφωνα με τον κώδικα της Εθνικής Ένωσης Πρακτορείων Φωτορεπόρτερ.

Σύμφωνα με εργαζόμενους της εφημερίδας, η απόφαση για την αλλοίωση της φωτογραφίας ήρθε κατευθείαν από τη διοίκηση.

Εκπρόσωπος Τύπου της «Daily News» έσπευσε αρχικά να σημειώσει πως «δεν γίνονται δηλώσεις για τις αποφάσεις σχετικά με τη σύνταξη».

Ωστόσο, αργότερα ο εκπρόσωπος Ken Frydman σημείωσε πως η απόφαση πάρθηκε «από σεβασμό στα θύματα, τις οικογένειές τους και όσους επέζησαν». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «και τα υπόλοιπα ΜΜΕ θα έπρεπε να δείξουν την ίδια ευαισθησία με τη Daily News».