Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε ενός «νέου τακτικού κατευθυνόμενου όπλου» χθες Πέμπτη που έγινε εν είδει προειδοποίησης στη Νότια Κορέα εναντίον της συνεχιζόμενης απόκτησης τεχνολογικά προηγμένων όπλων από πλευρά της και των συνεχιζόμενων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τις ΗΠΑ, μετέδωσε το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμή δύο «νέου τύπου» βαλλιστικών πυραύλων μικρού δραστικού βεληνεκούς χθες Πέμπτη, δήλωσαν νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι. Επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή πυραύλων αφότου ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεών τους για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πανίσχυρα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσουμε τις δυνητικές και άμεσες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια από τον Νότο», εξήγησε ο Κιμ, κατά το KCNA.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες Πέμπτη ότι εξακολουθεί να προσδοκά πως οι συνομιλίες ομάδων εργασίας της χώρας του και της Βόρειας Κορέας θα επαναληφθούν μέσα σε δύο εβδομάδες κι ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υφίσταται διπλωματική οδός για να διευθετηθεί η διένεξη και να υπάρξει αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, παρά τις νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

«Θέλουμε η διπλωματία να φέρει αποτέλεσμα. Θέλουμε ο πρόεδρος Κιμ (Γιονγκ Ουν) να τηρήσει την υπόσχεση που έκανε στον πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ, η οποία ήταν ότι θα απαλλάξει τη χώρα του από τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε ο Πομπέο στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι υπάρχει διπλωματική οδός που οδηγεί μπροστά, μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων σ’ αυτό» το ζήτημα, πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας πως οι επαφές ομάδων εργασίας των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας θα επαναληφθούν «σε καμιά-δυο εβδομάδες, όπως αναμένω».