Δεν έχουν συμφωνήσει στην επιβολή ενός φόρου στις τράπεζες οι χώρες της Ομάδας των 8 (G8), που συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Χάντσβιλ του Καναδά. Απεναντίας κάθε χώρα είναι ελεύθερη να τον επιβάλλει ή όχι, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Καναδά.

«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για έναν παγκόσμιο φόρο στις τράπεζες», δήλωσε ο Λεν Έντουαρντς, βασικός εκπρόσωπος του Καναδά στη G8.

Αντίθετα, είναι ξεκάθαρο ότι κάθε χώρα παραμένει «ελεύθερη να προχωρήσει όπως επιθυμεί», ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Βρετανίας που είναι υπέρ της επιβολής ενός τέτοιου φόρου.

Οι χώρες “που δεν χρησιμοποίησαν χρήματα των φορολογούμενών τους ή οι τράπεζες των οποίων δεν χρεοκόπησαν δεν προτίθενται να υιοθετήσουν έναν τέτοιο φόρο”, δήλωσε από τη μεριά του ο Δημήτρης Σούλας, εκπρόσωπος Τύπου του καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ.

«Όμως καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι οι χώρες που χρησιμοποίησαν δημόσιο χρήμα ή οι τράπεζες των οποίων χρεοκόπησαν θέλουν να επιβάλλουν έναν φόρο στις τράπεζες», επεσήμανε. «Η G20 μπορεί να παίξει ένα ρόλο, να δημιουργήσει το πλαίσιο, όμως τελικά η προσέγγιση θα καθορίζεται από το εθνικό σχέδιο», υπογράμμισε.