Είναι αδύνατο να πει κανείς από τώρα αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, αλλά ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο διεξαγωγής τους, δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Τζόνσον ανέλαβε καθήκοντα χθες Τετάρτη με τη δέσμευση να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου «χωρίς εάν και αλλά». Το βρετανικό κοινοβούλιο από την άλλη έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να αποκλείσει μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, ένα ενδεχόμενο που μπορεί στο τέλος να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης.

Στην ερώτηση του ραδιοσταθμού του BBC αν είναι αναπόφευκτο η κυβέρνηση να χρειαστεί να προκηρύξει εκλογές, ο Ντάνκαν Σμιθ απάντησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι «είναι αδύνατο να πω αν θα το κάνουμε ή δεν θα το κάνουμε, αυτό που ξέρω είναι ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι καλή θα προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όμως αλήθεια είναι ότι αμφιβάλλω αν το κόμμα μου θα προκηρύξει εκλογές πριν από την 31η».