Στις στιγμές καταστροφής και χάους, μοιραία αναζητούμε κουράγιο και ελπίδα. Αυτά ακριβώς έρχονται να προσφέρουν οι «ήρωες» που αναδύονται μέσα από την καταστροφή και ξεχωρίζουν με τις πράξεις τους.

Θέματα για το «γενναίο πυροσβέστη που ρίχτηκε στις φλόγες» ή τον «άγνωστο που έσωσε ένα παιδί από βέβαιο θάνατο» συχνά φιλοξενούνται στα ΜΜΕ.

Τέτοιες πράξεις που δείχνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον προς το συνάνθρωπο, ήταν αναμενόμενο να συναντήσουμε και στο χτύπημα που σημειώθηκε στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Δείτε ανθρώπους και περιστατικά που ακολούθησαν τα χτυπήματα στη Βοστώνη και μας γεμίζουν ελπίδα για το μέλλον…


Ο πρώην παίκτης ράγκμπι,Joe Andruzzi φωτογραφίζεται ενώ κουβαλάει μια τραυματισμένη γυναίκα…


Δύο λουθηρανοί ιερείς προσφέρουν παρηγοριά. Ακολουθεί το σχετικό μήνυμα στο Twitter που διαβάζουμε «Δύο λουθηρανοί ιερείς περπατούν στην Commonwealth, με Βίβλους στα χέρια. Για αυτούς που χρειάζονται ανακούφιση, λένε».


Οι περαστικοί στην ακαδημία μουσικής του Μπρούκλιν, διάβαζαν πως το «Μπρούκλιν αγαπάει τη Βοστώνη».


Η προβολή συνεχίζονταν με το μήνυμα «Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι, μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό».


Και έκλεινε με την παραπάνω επιγραφή…


Ο διάσημος κωμικός στις ΗΠΑ, Patton Oswalt, με μήνυμα του στο Facebook εξυμνεί την καλοσύνη που όπως λέει μπορεί να υπερνικήσει το κακό.

«Δεν ξέρω τι θα αποκαλυφθεί πώς ήταν πίσω από αυτή την καταστροφή. Ένα ανθρώπινο παράσιτο ή μια δηλητηριώδης ομάδα από ψυχοπαθείς. Αλλά αυτό είναι που πραγματικά γνωρίζω. Εάν είναι είτε ένας άνθρωπος, είτε εκατοντάδες άνθρωποι, ο αριθμός αυτός δεν είναι ούτε καν ένα κλάσμα, του κλάσματος, του κλάσματος ενός μέρους του πληθυσμού αυτού του πλανήτη. Βλέπεις τα βίντεο από τη σφαγή και υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν ΠΡΟΣ την καταστροφή ώστε να βοηθήσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Η φωτογραφία ενός αγνώστου που προσφέρει βοήθεια.


Η σελίδα που δημιούργησε άμεσα η Google για τον εντοπισμό συγγενών και φίλων.


Οι κάτοικοι της Βοστώνης που προσέφεραν καταφύγιο σε όσους είχαν ανάγκη, και αποδεικνύεται από το παρακάτω tweet. Γράφει «Δρομέας μόλις μου είπε ότι τον σταμάτησαν αρκετές φορές κάτοικοι της Βοστώνης για να τον ρωτήσουν εάν χρειάζεται ένα κρεβάτι ή να κάνει μπάνιο».


Το πρόσωπο της πραγματικής Βοστώνης που είδε και περιέγραψε ο Billy Baker. «Παρόλο τον τρόμο σήμερα, αυτό που είδα μετά την έκρηξη ήταν μια πόλη συμπόνιας, ενδιαφέροντος, από ανθρώπους που ήθελαν να βοηθήσουν. Η πραγματική Βοστώνη».


Σχετική λίστα δημιούργησε, άλλωστε, και η Google, με τους ανθρώπους που προσφέρουν τα σπίτια τους σε όσους το έχουν ανάγκη.


Βοήθεια προσέφερε και ένα τοπικό εστιατόριο. «Δεν φοβόμαστε» γράφει σε σχετικό tweet. «Έχουμε κρύα ποτά, τουαλέτες, μέρος για να φορτιστεί ένα κινητό, και σημεία για να κάτσετε».


Μια κάτοικος της πόλης άνοιξε το σπίτι της σε αγνώστους για να ξεκουραστούν και τους πρόσφερε φαΐ και ποτό. Αυτοί ανέβασαν μια φωτογραφία στο instagram σημειώνοντας, ότι «υπάρχει αγάπη σε αυτόν τον κόσμο».


Αντίστοιχα λειτούργησε και μια άλλη κάτοικος, οπού και πάλι φωτογραφία ανέβηκε στο Twitter με τη σημείωση πως «Η οικοδέσποινα Margaret από τη Βοστώνη μας είπε ιστορίες για το σύζυγό της που ήταν συντάκτης στο περιοδικό Time».


Δρομείς προσέφεραν ζεστασιά… «Δρομείς προσφέρουν ο ένας στον άλλον μπουφάν για να μην κρυώνουν. Ακόμη και στο καρδιοχτύπι υπάρχει καλοσύνη στους ανθρώπους», αναφέρει το σχετικό μήνυμα στο Twitter.


Η συγκινητική περιγραφή δύο εθελοντών, που μετά τις εκρήξεις συγκέντρωσαν γύρω τους μια ομάδα ανθρώπων προκειμένου να ανοίξουν δρόμους για τα ασθενοφόρα και τα οχήματα της πυροσβεστικής.

Στη συνέχεια, η συγγραφέας του σχετικού post στο Facebook φρόντισε να μεταφέρει τα μέλη της ομάδας με ασφάλεια στο πανεπιστήμιο. Αν και οι άλλοι έφυγαν, επέστρεψε στο σημείο της τραγωδίας προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.


Άλλοι δρομείς δώρισαν αίμα. «Η πιο λαμπερή στιγμή στο Μαραθώνιο της Βοστώνης: οι δρομείς που ολοκλήρωσαν τα 26 μίλια και μετά έτρεξαν στο νοσοκομείο να δώσουν αίμα», γράφει ο Nicholas KJristof στο Facebook.


Η προσφορά αίματος δεν θα μπορούσε βέβαια να αφήσει ασυγκίνητο τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος γράφει στο Twitter: «Χάρη στη γενναιοδωρία των εθελοντών δοτών υπάρχει αρκετό αίμα για να καλύψει τη ζήτηση».