Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων μετά την αποτυχία της, όπως φάνηκε, να προστατεύσει αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και περαστικούς από την επίθεση, προφανώς, μελών συμμορίας σε σιδηροδρομικό σταθμό το Σαββατοκύριακο.

Η χθεσινή επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας νύχτας βίας που άνοιξε νέα μέτωπα στην κλιμακούμενη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Χονγκ Κονγκ αναφορικά με ένα νομοσχέδιο έκδοσης υπόπτων στην Κίνα. Νωρίτερα χθες οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει τα κεντρικά γραφεία της αντιπροσωπείας της Κίνας στην πόλη και προκάλεσαν ζημιές σε τοίχους και πινακίδες ενώ συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Η κυβερνήτης της πόλης Κάρι Λαμ, που έχει τη στήριξη του Πεκίνου, καταδίκασε την επίθεση στο γραφείο διασύνδεσης λέγοντας ότι αποτελεί «πρόκληση» για την εθνική κυριαρχία. Καταδίκασε τη βίαιη συμπεριφορά κάθε είδους και χαρακτήρισε «σοκαριστική» την επίθεση από μέλη, προφανώς, εγκληματικών οργανώσεων σε βάρος απλών πολιτών και διαδηλωτών στο σταθμό, λέγοντας ότι οι αρχές θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Πολιτικοί και ακτιβιστές εδώ και καιρό συνδέουν το σκιώδες δίκτυο συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος, γνωστές ως «τριάδες», με πολιτικό εκφοβισμό και βίαια επεισόδια τα τελευταία χρόνια, ορισμένες φορές κατά ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας και κατά επικριτών του Πεκίνου.

Χθες βράδυ, άνδρες ντυμένοι με λευκά μπλουζάκια, κάποιοι οπλισμένοι με ρόπαλα, εισέβαλαν στον σταθμό Γιουέν Λονγκ, και έκαναν έφοδο σε ένα τρένο, επιτιθέμενοι κατά των επιβατών με σωλήνες, κοντάρια και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με βιντεοσκοπημένα πλάνα.

Αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο βουλευτής των Δημοκρατικών Λαμ Τσέουκ-τινγκ, δήλωσε ότι οι άνδρες φάνηκαν να στοχοποιούν επιβάτες με μαύρα μπλουζάκια που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Ο Λαμ, που τραυματίστηκε στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι η αστυνομία αγνόησε τις κλήσεις που της έκανε, ζητώντας από τις αρχές να παρέμβουν και να αποτρέψουν την αιματοχυσία.

«Σκοπίμως αδιαφόρησαν για αυτές τις επιθέσεις των συμμοριών σε απλούς πολίτες» δήλωσε στο Reuters, λέγοντας ότι στο πάτωμα του σταθμού υπήρχαν λεκέδες με αίμα. «Δεν κάνω εικασίες για ποιο λόγο δεν βοήθησαν άμεσα», δήλωσε.

Στη χθεσινή επίθεση στο σταθμό τραυματίστηκαν 45 άνθρωποι, με έναν εξ αυτών να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Ο Γιάου Νάι-κεούνγκ, υψηλόβαθμος περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας, δήλωσε ότι η αρχική περίπολος της αστυνομίας έπρεπε να περιμένει ενισχύσεις καθώς στο περιστατικό εμπλέκονταν πάνω από 100 άνθρωποι. Ο Γιάου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η αστυνομία δεν προχώρησε σε συλλήψεις στο σταθμό ή κατά τη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε σε γειτονικό χωριό, αλλά ότι θα διενεργηθούν έρευνες. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν ομάδες ανδρών ντυμένων στα λευκά, με ξύλα και μπαστούνια από μπαμπού στο χωριό αλλά ο Γιάου δήλωσε ότι η αστυνομία δεν είδε όπλα όταν έφθασε στο σημείο. Αφού ανακρίθηκαν κάποιοι από τους άνδρες, τους επετράπη να αποχωρήσουν, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Μονάδες της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ κατά του οργανωμένου εγκλήματος ερεύνησαν το 2014 τον ρόλο των ‘Τριάδων’ στις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν τμήματα της πόλης για 79 ημέρες εκείνη τη χρονιά.

Ο Άλβιν Γιεούνγκ, δικηγόρος και βουλευτής του Κόμματος των Πολιτών, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως οι άνδρες προέρχονταν από συμμορίες. «Ελπίζω ότι η αστυνομία δεν θα αποπροσανατολιστεί», δήλωσε ο Γιεούνγκ. «Ήταν μια μάχη με ‘Τριάδες’΄, όχι μια απλή σύγκρουση».

Το Χονγκ Κονγκ συγκλονίζεται από μια σειρά βίαιων κάποιες φορές διαδηλώσεων εδώ και πάνω από δύο μήνες στην πιο σοβαρή κρίση του από τότε που η Βρετανία μεταβίβασε το ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο και πάλι στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.