Σε μια «ιστορική» συμφωνία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στις ένοπλες συγκρούσεις κατέληξαν στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της «G8», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ, με σταρ του κινηματογράφου και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί, να χαιρετίζει αυτή την εξέλιξη και να προειδοποιεί ότι «ο κόσμος θα παρακολουθεί» για να δει συγκεκριμένες πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την δημιουργία ενός διεθνούς πρωτοκόλλου το οποίο θα συμβάλει στην έρευνα και στην δίωξη των βιασμών, πρόσθεσε ο Χέιγκ, και επίσης την αρχή ότι δεν θα αποτελεί ποτέ μέρος των ειρηνευτικών συμφωνιών η χορήγηση αμνηστίας στους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων.

«Ο βιασμός και η σεξουαλική βία αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις της σύμβασης της Γενεύης και είναι εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε ο Χέιγκ, ο οποίος είχε καταστήσει το θέμα αυτό «προσωπική προτεραιότητα» κατά τη διάρκεια της προεδρίας της «G8» από την Βρετανία.

Ο Βρετανός υπουργός χαρακτήρισε επίσης «σκλαβοπάζαρο της γενιάς μας» την χρήση του βιασμού ως μια τακτική πολέμου και σημείωσε ότι είναι «εσφαλμένη» η άποψη ότι η σεξουαλική βία είναι κάτι που απλώς συμβαίνει στις συγκρούσεις.

Οι χώρες της «G8» δεσμεύτηκαν για την χορήγηση σχεδόν 36 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και για την παροχή ειδικής εκπαίδευσης στις ειρηνευτικές δυνάμεις, οι οποίες είναι συχνά οι πρώτες που έρχονται σε επαφή με επιζήσαντες σεξουαλικών εγκλημάτων, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό.

Ο Χέιγκ θα φέρει επίσης, όπως είπε, το θέμα αυτό ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνιο, όταν η Βρετανία θα αναλάβει την προεδρία, και στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Για τόσον καιρό, τα θύματα «δεν έβλεπαν ποτέ να απονέμεται δικαιοσύνη για αυτό που υπέμειναν», σημείωσε.

Τώρα το έγκλημα αυτό συζητείται στο υψηλότερο επίπεδο της διεθνούς σκηνής και «δεν πρέπει να πέσει από αυτό ποτέ, ενώ πρέπει επίσης να του δοθεί ακόμη πιο εξέχουσα θέση», κατέληξε ο Χέιγκ.

Την ικανοποίησή της για την συμφωνία εξέφρασε η σταρ του κινηματογράφου και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Αντζελίνα Τζολί, προειδοποιώντας τους υπουργούς ότι «ο κόσμος θα παρακολουθεί» για να δει ότι η συμφωνία αυτή εφαρμόζεται.

«Έχω ακούσει επιζήσαντες βιασμών από την Βοσνία ως την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να λένε ότι αισθάνονται πως ο κόσμος δεν νοιάζεται γι’ αυτούς. Και ποιος μπορεί να τους ρίξει άδικο;», είπε η Τζολί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο με τον Χέιγκ και την Ζεϊνάμπ Μπαγκούρα, την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας.

«Σήμερα αισθάνομαι ότι εισακούστηκαν οι φωνές τους και χαιρετίζω την εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενη αυτή θέση που πήρε η G8», σημείωσε η Τζολί.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ηγεσία να μιλούν κατά του βιασμού και ελπίζω ότι πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας», κατέληξε.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου η Μπαγκούρα σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή «δίνει για πρώτη φορά στην ιστορία μια ευκαιρία να σπάσουμε την σπονδυλική στήλη αυτού του κακού», τονίζοντας πως «η εξάλειψή του δεν είναι μια ακατόρθωτη αποστολή».

«Για τους δράστες δεν μπορεί να υπάρχει κρυψώνα, ούτε αμνηστία», συνέχισε και υπογράμμισε ότι «θα διώκονται με όλα τα μέσα που έχουμε συλλογικά στην διάθεσή μας».