Οι πρόσφατες επιθέσεις σε Βραζιλία και Ινδία εγείρουν αυτομάτως ερωτήματα για τα επίπεδα ασφαλείας των χωρών αυτών, με τις τελευταίες εβδομάδες να φαντάζουν ανησυχητικές για το μέλλον των ταξιδιωτικών προορισμών.

Ο βιασμός της ελβετής τουρίστριας στην Ινδία τον Μάρτιο και ο πρόσφατος τρόμος που έζησε η Αμερικανίδα στο παραθεριστικό θέρετρο της Κοπακαμπάνα φέρνουν δυσοίωνα νέα για την ασφάλεια που απολαμβάνει ο τουρίστας στις χώρες αυτές, με τη βία και τη γενικευμένη αναστάτωση να μετατρέπουν τις διακοπές σε οδύσσεια.

Ποιες χώρες πρέπει λοιπόν να αποφεύγουν πάση θυσία πλέον οι τουρίστες ή τουλάχιστον να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στα ταξίδια τους;

Οι στατιστικές που αφορούν ευθέως σε επιθέσεις σε ταξιδιώτες δεν είναι συνήθως αξιόπιστες, ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να λάβει κάποιος υπόψη του τους κινδύνους που παραμονεύουν στις γωνιές της οικουμένης είναι μέσω των ταξιδιωτικών οδηγιών που παρέχουν οι κυβερνήσεις για τους πολίτες τους.

Ο χάρτης που έφτιαξε το CBC, και βασίζεται στις προειδοποιήσεις ασφαλείας που παρέχει το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, συγκεντρώνει τα νεότερα δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν πλέον στον πλανήτη και καλωσορίζουν ή αντιθέτως «ξαποστέλνουν» τους τουρίστες (κάντε κλικ πάνω στον χάρτη για τη διαδραστική εκδοχή του).

Τι μαθαίνουμε; Ότι η Βραζιλία σημειώνεται πλέον με την τουριστική επισήμανση να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί» οι επισκέπτες, την ώρα που οι ταξιδιώτες που επιλέγουν την Ινδία προσκαλούνται να αποφεύγουν περιοχές της χώρας που επικρατεί αναβρασμός.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παρέχει επίσης εκτεταμένες ταξιδιωτικές πληροφορίες ασφαλείας, προειδοποιώντας τους αμερικανούς τουρίστες για επικίνδυνες χώρες στις οποίες επικρατούν μακροχρόνιες και γενικευμένες συγκρούσεις.

Ο πιο πρόσφατος και καλά ενημερωμένος χάρτης, που ενσωματώνει τις παγκόσμιες εξελίξεις, δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2012, με τα δεδομένα του να μην προκαλούν έκπληξη: τα «καυτά σημεία» του πλανήτη παραμένουν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και κάποια απομακρυσμένα ασιατικά κράτη, όπως η Βόρεια Κορέα.

Η ταξιδιωτική γεωγραφία των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει βέβαια τη Βραζιλία, τη χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον κόσμο, σύμφωνα με τις πρόσφατες στατιστικές. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέχει βέβαια εκτεταμένες οδηγίες για ασφαλείς διακοπές στη Βραζιλία, καθώς και για άλλα μέρη της υδρογείου.