Αποκαταστάθηκε μερικώς το σύστημα ψύξης των δεξαμενών αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα, που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μιας διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος βράδυ της Δευτέρας.

Το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε για άγνωστο λόγο στις 18:57 τοπική ώρα (11:57, ώρα Ελλάδας), δήλωσε σήμερα το πρωί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco), Κενίτσι Τανάμπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος είχε προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας των συστημάτων ψύξης των δεξαμενών αποθήκευσης των αναλωθέντων καυσίμων των αντιδραστήρων 1, 3 και 4.

Η μερική αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος επέτρεψε στη συνέχεια να τεθεί και πάλι σε λειτουργία το σύστημα ψύξης της δεξαμενής του αντιδραστήρα 1 στις 14:20 (07:20 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε αργότερα η Tepco, η οποία ανέμενε να τεθούν και πάλι σε λειτουργία οι δεξαμενές των αντιδραστήρων 3 και 4 περί στις 20:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας).

Η δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ μετέδωσε αργά το απόγευμα ότι τέθηκε και πάλι σε λειτουργία το σύστημα ψύξης της δεξαμενής του αντιδραστήρα 4.

Το τελευταίο σύστημα ψύξης, αυτό της δεξαμενής αποθήκευσης που ονομάζεται «κεντρική», και βρίσκεται μακριά από τους αντιδραστήρες, αναμένεται να τεθεί και πάλι σε λειτουργία αύριο Τετάρτη, στις 08:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) πρόσθεσε η Tepco, η οποία σημείωσε ότι αυτό θα λύσει και το πρόβλημα.

«Καμία σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχει ανιχνευθεί από τα όργανα μέτρησης που βρίσκονται κοντά στη μονάδα», δήλωσε ο κ. Τανάμπε αποκλείοντας το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κρίσης.

Αυτή η δεξαμενή είναι εκείνη που εμπνέει τη μεγαλύτερη ανησυχία, διότι είναι η πιο «γεμάτη» με 1330 ράβδους χρησιμοποιημένου καυσίμου, και 200 ράβδους αχρησιμοποίητου καυσίμου.