Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ έβαλε πλώρη για την ανατολική Μεσόγειο και πέρασε αργά χθες το απόγευμα το Στενό των Δαρδανελίων με προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσε η Sabah.

Το Γιαβούζ συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, προειδοποίησε «εξωτερικούς» παράγοντες, που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, να μην  κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το Γιαβούζ μπορεί να τρυπήσει σε βάθος έως και 12.200 μέτρων. Και όλα αυτά παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία για πιθανές κυρώσεις αναφορικά με τις γεωτρήσεις.

«Δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα» ήταν το μήνυμα των Τούρκων, με το οποίο απαξιώνει την απειλή κυρώσεων από την Ε.Ε. Οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γενικότερα του διεθνούς παράγοντα φαίνεται ότι πεισμώνουν την Τουρκία παρά την κάνουν να υποχωρεί.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

«Οι συζητήσεις μας αφορούσαν τα κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ και κυρίως τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του χθες στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 28 της ΕΕ.

«Όπως ανακοίνωσα την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όλη η εβδομάδα ήταν εβδομάδα εντατικά διεργασιών σε συνεργασία με την Κύπρο. Προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής έρχονται σε συνέχεια της πολύ θετικής δήλωσης της συνεδρίασης των χωρών του νότου της Μεσογείου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου σήμερα έρχεται σε συνέχεια του συμβουλίου γενικών υποθέσεων. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει σαφές και ξεκάθαρο. Ένα μήνυμα αυστηρό προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις» είπε.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Και ειδικότερα τις παράνομες ενέργειες εξορύξεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις άμεσα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εάν η Τουρκία έχει αυτήν τη στάση και αυτήν τη συμπεριφορά, θα έχει τίμημα. Οι επιλογές της Τουρκίας από δω και στο εξής θα έχουν συνέπειες».