Έκπληξη και ερωτηματικά υπάρχουν σήμερα σε μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου μετά την εκλογή του Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο, του νέου Ποντίφικα από την Αργεντινή, που επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος.

Ο γαλλικός Τύπος εκφράζει σήμερα την έκπληξή του, αλλά και ερωτηματικά για την εκλογή του Πάπα, του «πάπα από την άκρη του κόσμου», του «πάπα του λαού», όπως τον χαρακτηρίζει.

«Τι θα κάνει αυτός ο άγνωστος στο πλατύ κοινό άνθρωπος. Υπάρχουν εσωτερικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αναμόρφωση της διοίκησης της Εκκλησίας είναι ένα από αυτά», αναρωτιέται ο Ετιέν ντε Μοντετί στην εφημερίδα Le Figaro, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, «αναλαμβάνει μια παμπάλαια κληρονομιά, αυτή μιας πίστης δύο χιλιάδων ετών».

«Αυτός ο ηλικιωμένος άντρας θα μπορέσει να οδηγήσει την Εκκλησία και τους πιστούς της σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις γυναίκες και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή όπως οι προκάτοχοί του θα παραμείνει ένας αυστηρός φύλακας του δόγματος;», αναρωτιέται επίσης ο Φρανσουά Σερζάν στην Libération.

«Η διαδοχή είναι ένα βαρύ φορτίο», γράφει ο Ντομινίκ Κινιό στην La Croix και επισημαίνει την αναφορά του νέου Πάπα στον προκάτοχό του Βενέδικτο 16ο.

«Μετά την θητεία του Βενέδικτου του 16ου που σημαδεύτηκε από πολλά σκάνδαλα, οι καρδινάλιοι θέλησαν να αλλάξουν το ύφος, να δείξουν ένα καινούργιο πρόσωπο της Εκκλησίας λιγότερο δογματικό, περισσότερο ανθρώπινο και χαρισματικό; Φυσικά. Πρόκειται πραγματικά για μια στροφή; Οι ειδικοί στα θέματα του Βατικανού το βεβαιώνουν, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε», υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Parisien.

Οι βρετανικές εφημερίδες χαιρετίζουν την εκλογή του πάπα Φραγκίσκου, του πρώτου ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας που προέρχεται από την Αμερική, παρά τις παλαιότερες δηλώσεις του για τα νησιά Φόκλαντ (Μαλβίνες για την Αργεντινή).

Οι εφημερίδες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Βατικανού να κοιτάξει πέρα από τον Ατλαντικό για να επιλέξει το νέο πάπα, όμως οι εφημερίδες Times και Sun αναφέρονται στις δηλώσεις του ποντίφικα το 2011 όταν ήταν αρχιεπίσκοπος Αργεντινής και είχε τονίσει πως τα διαφιλονικούμενα νησιά «είναι δικά μας».

«Ελπίζουμε πως οι δηλώσεις του παρελθόντος για την στάση της Αργεντινής δεν θα επαναληφθούν», γράφει η Sun στο κύριο άρθρο της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: «τα νησιά Μαλβίνες είναι δικά μας. Δεν πρέπει να χαθεί ο σεβασμός σε όσους που έδωσαν τη ζωή τους για τα νησιά αυτά. Είναι η πατρίδα μας, Οι Μαλβίνες ανήκουν στην Αργεντινή».

Η εφημερίδα πάντως τονίζει πως ο πάπας Φραγκίσκος θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Βρετανία.

Η Sun δημοσιεύει μια φωτογραφία του νέου πάπα να χαιρετά τα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με λεζάντα τη φράση «Το χέρι του Θεού», αναφερόμενη στον θρύλο του ποδοσφαίρου Αργεντινό Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είχε βάλει γκολ με το χέρι εναντίον της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986.

Ο τίτλος των Times είναι: «Ένας Πάπας από τον Νέο Κόσμο». Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «ο Πάπας Φραγκίσκος έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσει τις ηθικές αξίες και το γόητρο της εκκλησίας». Ο συντηρητισμός του πάπα Φραγκίσκου δεν θα τον εμποδίσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προσθέτουν οι Times.

Η Daily Telegraph τονίζει: «ελπίζουμε ο Πάπας Φραγκίσκος, ένα άνθρωπος που φαίνεται τόσο ταπεινός, συμπονετικός και πολυμαθής να αποδειχτεί ικανός να αναζωπυρώσει το χριστιανικό πνεύμα όχι μόνο στο Νέο Κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη».

Η Guardian υποδέχεται τον ποντίφικα με τη φράση: «Καλησπέρα πάπα Φραγκίσκο».

«Η εκλογή του πρέπει να ερμηνευτεί ως αναγνώριση της ανάγκης για ένα νέο διάλογο με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη», γράφει η εφημερίδα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.