Ως άνθρωπο χαμηλού προφίλ, που δεν διστάζει όμως να μιλήσει ευθέως, χαρακτηρίζουν τον νέο πάπα Φραγκίσκο Ι αναφορές του διεθνούς Τύπου.

Είναι γνωστή η σύγκρουσή του Jorge Bergoglio με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, καθώς ήταν αντίθετος στους γάμους των ομοφυλοφίλων, αλλά δεν είχε παραλείψει, ωστόσο σε επιστολή να στραφεί κατά «της καταστροφής της αξιοπρεπούς εργασίας» στην Αργεντινή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει αναλυτής του CNN στο Βατικανό στην «προσωπογραφία» του, ο νέος ποντίφικας είναι επίσης γνωστός για την απλότητά του. Προτιμούσε να ζει σε ένα διαμέρισμα και όχι στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο, ενώ δεν διέθετε σοφέρ και λιμουζίνα και έπαιρνε το λεωφορείο. Επίσης, μαγείρευε μόνος του τα γεύματά του, ενώ είχε τη φήμη ως «φωνή των φτωχών».

«Ζούμε στο κομμάτι του κόσμου με τις περισσότερες ανισότητες», είχε αναφέρει σε συνάντηση των αρχιεπισκόπων της Λατινικής Αμερικής. «Η άδικη διανομή των αγαθών παραμένει, δημιουργώντας μία κατάσταση κοινωνικής αμαρτίας που περιορίζει τις δυνατότητες μιας πληρέστερης ζωής για τόσους πολλούς από τους αδελφούς μας».