Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ χαιρέτισε σήμερα την εκλογή του Αργεντινού Χόρχε Μπεργκόλιο ως νέου Πάπα και του ευχήθηκε «καρποφόρο ποιμαντικό έργο», σε ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

«Του ευχόμαστε, ως οδηγό και ηγέτη της Εκκλησίας, ένα γόνιμο ποιμαντικό έργο κατά την άσκηση των τόσο μεγάλων ευθυνών του στην αναζήτηση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της ειρήνης στην ανθρωπότητα», αναφέρεται σε αυτό το σύντομο μήνυμα της Προέδρου η οποία δηλώνει ότι ασκεί τα θρησκευτικά της καθήκοντα αλλά έχει τεταμένες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο του Μπουένος Άιρες.

Στη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Πάπας, Χόρχε Μπεργκόλιο θα συνεχίσει την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, όπως και ο προκάτοχός του, ο Βενέδικτος ΙΣΤ.

Απευθύνοντας «τα πιο ειλικρινή του συγχαρητήρια» στο νέο Πάπα και “όλους τους Καθολικούς σε όλο τον κόσμο”, ο Μπαν ευχήθηκε επίσης «τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Αγίας Έδρας».

«Έχουμε πολλούς κοινούς στόχους, όπως η προώθηση της ειρήνης, η κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας», τόνισε.

«Μοιραζόμαστε επίσης την πεποίθηση ότι οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν παρά μόνο μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε. «Είμαι βέβαιος ότι η Αυτού Αγιότητα θα συνεχίσει να βασίζεται στην κληρονομιά του προκατόχου του, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ , για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών», σημειώνει ο Μπαν.

Στο Βερολίνο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε απόψε ότι πολλοί αναμένουν από το νέο πάπα Φραγκίσκο Α’ να προσφέρει μια «καθοδήγηση» κυρίως σε ότι αφορά την «ειρήνη και τη δικαιοσύνη».

Συγχαίροντας το νέο Πάπα «με όλη της την καρδιά», η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι: «πέρα από τον Καθολικό Χριστιανισμό, πολλοί αναμένουν από αυτόν μια καθοδήγηση, όχι μόνο στα θέματα της πίστης, αλλά επίσης και σε ότι αφορά την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την εξασφάλιση της δημιουργίας».

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τους Χριστιανούς της Νότιας Αμερικής, καθώς ένας από αυτούς καλείται για πρώτη φορά στην κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας», σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ που είναι κόρη προτεστάντη πάστορα.

«Εύχομαι στον Πάπα Φραγκίσκο Α υγεία και δύναμη» καθώς οι ελπίδες «εκατομμυρίων πιστών στη Γερμανία και τον κόσμο” στρέφονται τώρα προς το νέο Πάπα», τόνισε.