Οι κουβανοί πληροφορήθηκαν την Τρίτη, με απογοήτευση και προφανή ανησυχία το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, του βασικότερου πολιτικού και οικονομικού συμμάχου του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αβάνας.

Η κρατική τηλεόραση διέκοψε για λίγο τα παιδικά προγράμματα που μετέδιδε, για να μεταφέρει την εικόνα του δακρυσμένου αντιπροέδρου Νίκολα Μαντούρο να ανακοινώνει το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Πριν από την τηλεόραση, η είδηση ότι ο Ούγκο Τσάβες, ο «πνευματικός γιος» του Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός, είχε γρήγορα μεταφερθεί στους δρόμους της Αβάνας. «Είναι κάτι πολύ άσχημο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμόν Φερνάντες, ένας νυχτοφύλακας, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κούβας. «Είναι φοβερό, είναι τρομερό, θα πρέπει να πενθούμε» ψιθύρισε συναισθηματικά ο 93χρονος Φρανσίσκο Μπερμούδες, ο οποίος πολέμησε με τους αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο στη δεκαετία του 50′ κατά της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα .

«Είναι πολύ λυπηρό, τον θαύμαζα πολύ, ειδικά για το θάρρος με το οποίο αντιμετώπισε την ασθένεια,» είπε η Μαρία Κρουζ, χωρίς να παίρνει τα μάτια από την τηλεόραση του μετέδιδε εικόνες από το Καράκας.