Με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου του Ούγκο Τσάβες, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τις κουβανικές αρχές για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας. «Ο Ούγκο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η επίσημη δήλωση της κυβέρνηση της Κούβας.

Σε ανακοίνωση που διαβάστηκε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αβάνας, εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» για το θάνατο του Τσάβες και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος, από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, στη μνήμη του κύριου πολιτικού και οικονομικού σύμμαχου του κουβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει την ισχυρή υποστήριξη μας χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», ανακοίνωσε η Αβάνα, επιβεβαιώνοντας προς την κυβέρνηση του Καράκας «την υποστήριξή, την ενθάρρυνση και την πίστη στη νίκη».

«Ο Τσάβες είναι Κουβανός! Ένιωσε στο σώμα του τις δυσκολίες και τα προβλήματα μας και έκανε ότι μπορούσε, με ακραία γενναιοδωρία. Συνόδευσε τον Φιντέλ σαν αληθινός γιος και η φιλία του με τον Ραούλ ήταν βαθιά» σημείωσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης στην Αβάνα.