Ως «Μόνο για χαζούς» τιτλοφορήθηκε στη χώρα μας η δημοφιλέστατη άλλοτε βρετανική σειρά «Only Fools and Horses» που παιζόταν αδιαλείπτως στο BBC για 10 ολόκληρα χρόνια (1981-1991), με σποραδικά επεισόδια να κυκλοφορούν ως και το 2003.

Παρά την τηλεθέασή της, οι δυο πρωταγωνιστές, ο Derek «Del» Trotter και ο μικρότερος αδερφός του Rodney, δεν απέκτησαν ποτέ τόσα λεφτά όσα ονειρεύονταν.

Παρά το γεγονός ότι ο Del υποσχόταν τηλεοπτικά στον μικρότερο πως την επόμενη χρονιά θα πλούτιζαν για 15 ολόκληρα χρόνια. Και το 1996 αυτό συνέβη, μόνο που συνέβη τηλεοπτικά. Βρήκαν βλέπετε στη σειρά ένα ρολόι-αντίκα στη σοφίτα του σπιτιού τους, το οποίο μοσχοπουλήθηκε από τον οίκο Sotherby’s έναντι 6,2 εκατ. λιρών (7 εκατ. ευρώ).

Στα ψέματα όλα αυτά. Μόνο που τώρα θα βγάλουν σε δημοπρασία την ιστορική τηλεοπτική επιταγή που φέρει τα ονόματά τους και η οποία αναμένεται να πιάσει ουκ ολίγα.

Ο εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών East Bristol Auctions αρνήθηκε να αποκαλύψει τις εκτιμήσεις τους για το πόσο θα πιάσει το ενθύμιο της σειράς, είπε πάντως πως αρκετοί συλλέκτες έχουν εκφράσει το «ζωηρό ενδιαφέρον» τους για το «εμβληματικό αντικείμενο των χρονικών της βρετανικής κωμωδίας».

Τα αδέρφια ξεφορτώνονται καμιά 15αριά ακόμα αντικείμενα της σειράς, ισχυροποιώντας την πιθανότητα να πλουτίσουν.