Τι δείχνει έρευνα για όσους δεν πιστεύουν στον Θεό

Το προφίλ τους και οι αξίες που δίνουν νόημα στη ζωή τους


ΚΟΣΜΟΣ
10:25
28/05/2019
Τι δείχνει έρευνα για όσους δεν πιστεύουν στον Θεό
89
loading

Μια διεθνής επιστημονική έρευνα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κατανοώντας την Απιστία», αποσκοπεί στην επιστημονική κατανόηση του αθεϊσμού και της έλλειψης θρησκευτικής πίστης.

Το διεπιστημονικό πρόγραμμα (από κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους, ψυχολόγους, θεολόγους κ.α.), που υποστηρίχθηκε με 2,3 εκατομμύρια λίρες από το Ίδρυμα Τζον Τέμπλετον, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Κεντ, Σεντ Μαίρη, Κόβεντρι και Κουίν'ς Μπέλφαστ σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία).

Οι επιστήμονες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντόπισαν ανθρώπους που δηλώνουν άπιστοι ή άθεοι (δεν πιστεύουν στο Θεό), άθρησκοι (δεν ανήκουν σε κάποια θρησκεία) ή αγνωστικιστές (δεν ξέρουν αν υπάρχει ή όχι Θεός και δεν πιστεύουν ότι υπάρχει τρόπος για να μάθει κανείς με σιγουριά), και τους υπέβαλαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις πεποιθήσεις τους.

Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:

 • Δεν υπάρχει ένα ενιαίο «προφίλ» απίστου: Οι άπιστοι εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο μέσα σε κάθε χώρα, όσο και από χώρα σε χώρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είναι κανείς άπιστος.
 • Η μεγάλη πλειονότητα των απίστων σε όλες τις χώρες προτιμά να δηλώνει ότι δεν έχει «καμία θρησκεία».
 • Σχετικά λίγοι προτιμούν να δηλώνουν «άθεοι» ή «αγνωστικιστές» για να ορίσουν την μη θρησκευόμενη ταυτότητα τους. Μερικοί προτιμούν να αυτοπροσδιορίζονται ως ουμανιστές, ελεύθεροι στοχαστές, σκεπτικιστές κ.α.
 • Δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι άθεοι είναι δογματικοί, όχι τουλάχιστον περισσότερο από ότι είναι οι υπόλοιποι άνθρωποι.
 • Η απιστία στο Θεό δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη την έλλειψη πίστης σε άλλα υπερφυσικά φαινόμενα. Η πλειονότητα των απίστων -και σε μικρότερο ποσοστό των αγνωστικιστών- σε όλες τις χώρες δηλώνουν ότι πιστεύουν σε ένα ή περισσότερα υπερφυσικά φαινόμενα. Είναι σχετικά λίγοι όσοι άθεοι ή αγνωστικιστές δεν πιστεύουν καθόλου στο υπερφυσικό.
 • Δεν ισχύει ούτε η επίσης κοινή πεποίθηση ότι οι άπιστοι δεν βλέπουν κάποιο τελικό νόημα στο σύμπαν. Αν και αναλογικά περισσότεροι από ότι ο γενικός πληθυσμός δηλώνουν ότι «το σύμπαν τελικά είναι άνευ νοήματος», οι περισσότεροι άθεοι ή αγνωστικιστές βλέπουν όντως νόημα στη ζωή.
 • Οι περισσότεροι άπιστοι -με μικρές εξαιρέσεις- υιοθετούν αντικειμενικές ηθικές αξίες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς επίσης τη «βαθιά αξία» της φύσης, και σε καμία περίπτωση δεν είναι πιο ανήθικοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους (σύμφωνα με έναν άλλο μύθο).
 • Οι άπιστοι και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δηλώνουν πιστοί, συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για τις πιο σημαντικές αξίες που δίνουν νόημα στον κόσμο και στη ζωή του καθενός. Πάνω από όλα ιεραρχούνται η «οικογένεια» και η «ελευθερία» τόσο για τους πιστούς όσο και για τους άπιστους, ενώ άλλες αξίες που σε μικρότερο βαθμό εγκολπώνονται, είναι ο οίκτος, η αλήθεια, η φύση και η επιστήμη.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Βατικανό της Ρώμης, σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν από 28 έως 30 Μαΐου το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Πολιτισμό (το τμήμα της Καθολικής εκκλησίας που διενεργεί το διάλογο με τους μη πιστούς) και το Δίκτυο Ερευνών για τη Μη Θρησκευτικότητα και την Κοσμικότητα.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν μια για πάντα ότι η δημόσια εικόνα του άθεου είναι μια απλούστευση στην καλύτερη περίπτωση και μια κατάφωρη καρικατούρα στη χειρότερη», δήλωσε η κοινωνιολόγος δρ Λόις Λι του Πανεπιστημίου του Κεντ.

«Τα νέα δεδομένα έρχονται σε άμεση αντιπαράθεση με τα κοινά στερεότυπα για τους άπιστους. Μια κοινή άποψη είναι πως οι άπιστοι δεν έχουν ηθικές αξίες, ούτε ένα στόχο, αλλά μόνο μια αλαζονική αυτοπεποίθηση και πολύ διαφορετικές αξίες από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τίποτε από αυτά δεν είναι αληθινό, όπως δείχνουν τα στοιχεία σε όλες τις χώρες. Σε μια εποχή που οι κοινωνίες μας φαίνονται να πολώνονται όλο και περισσότερο, είναι ενδιαφέρον και ταυτόχρονα ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τα υποτιθέμενα μεγάλα χάσματα ανάμεσα στους πιστούς και στους άπιστους δεν είναι τελικά και τόσο μεγάλα», ανέφερε ο ανθρωπολόγος δρ Τζόναθαν Λάνμαν του Πανεπιστημίου Κουίν'ς του Μπέλφαστ.

Τα νέα στοιχεία έρχονται σε μια εποχή που φαίνεται να αυξάνονται σε πολλές χώρες τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία. Ενδεικτικά, μια έρευνα στη Βρετανία το 2018 βρήκε ότι το 70% των νέων 18 έως 29 ετών δηλώνουν ότι δεν έχουν «καμία θρησκεία».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

89
σχόλια
 1. avatar Παντελής Βλαχάκης

  Θεός = Φώς
  Ο Δίας (φως-Γράμματα) λέει, γεννήθηκε στο Ιδαίον Άνδρον που είναι στην Κρήτη στο όρος ΊΔΑ ή Βίδα από εδώ “Βίδα” έχωμε το Βίδεο….θεός = Φως = βλέπω…εφόσον γενήθηκε στο όρος Βίδα, αποκαλείται και Βύδας (υ = συσσωρευμένη ενέργεια/δύναμης) Για τους μεν Βύδας, για τους δε, Βούδας….= πάλι φώς

 2. avatar ΚωσταςΓκρ

  Ειμαι κ γω θεος ανωτερος απο αυτον της βρωμοβιβλου χαχαχαχα

 3. avatar Αθεατος θεατης

  Προφανώς και όλα αυτά τα κατεβατα από τον εν λόγω κύριο ή πιθανότερα κυρία που είναι παρμένα όλα από την Αγία Γραφή, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν είναι Ορθόδοξη χριστιανη., αλλά οπαδός του προτεσταντισμού, εφόσον δεν ακολουθεί την ιερή παράδοση της εκκλησίας μας, δεν έχει καμία σχέση με τους ιερείς μας, δεν πιστεύει στα ιερά λείψανα των Αγίων και μιλάει ατιμωτικα.Οπως και με τον κάθε ένα εδώ μέσα,ο καθένας μπορεί να πιστεύει όπου θέλει και να είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.Ο Κύριος μας,είπε όποιος θέλει ας με ακολουθήσει.Δεν έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό κανενός.Ωστοσο δεν είναι σωστό να προβάλλουμε την κάθε αίρεση ως μια και μοναδική αλήθεια και να παίρνουμε στο λαιμό μας αθώες ψυχές.Ο άνθρωπος σώζεται ΜΟΝΟ μέσα στην εκκλησία και δεν αρκείται μόνο στην ανάγνωση της Αγίας Γραφής.Οι ιερείς είναι \"απόγονοι\"των Αποστόλων και δεν γίνονται από ψηφοφορία όπως οι πάστορες των προτεσταντών.Οσο για τα ιερά λείψανα των Αγίων,με τόσα θαύματα είναι ιεροσυλία να βλασφημουνται.Οι Άγιοι μας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της υπάρξεως του Χριστού.Ας μην εθελοτυφλουμε.Ειμαστε τόσο σκοτινιασμενοι στην ψυχή που δεν βλέπουμε ούτε τη μύτη μας,πόσο μάλλον να καταλάβουμε το θέλημα του Θεού.Ο Θεός να μας φωτίζει όλους μας καθημερινά,να μας ανοίξει τα μάτια της ψυχής μας και να δούμε την Αλήθεια πριν να είναι αργά.

 4. avatar Σ’οποιον δεν εχει Θεο,

  Το παν επιτρεπεται! Παραδειγμα, ποσο υποτιμητικα μιλουν οσοι δεν πιστευουν για οσους πιστευουν. Προσβαλουν κ κοροιδευουν! Ειδατε να γινεται το αντιθετο;;;

  1. avatar Γιωργης Σ

   Αγαπητέ φίλε , δυστυχώς αντίστροφα τα λες. Μίασμα σύμφωνα με τους θρησκευόμενους είναι αυτός που δεν πιστεύει. ( Αμβρόσιος, Χριστόδουλος, Αυγουστίνος κλπ.) Είσαι λάθος δυστυχώς..

  2. avatar Αθεος @ 1:21

   Εμείς δείχνουμε πάντα κατανόηση.
   Αν δεν μπορείς ν αντιμετωπίσεις το πρόβλημα μόνος σου,ζήτα βοήθεια,γνωρίζουμε πολλούς ειδικούς με ειδίκευση σε διαταραχές κάθε είδους.

  3. avatar Ελεος1234

   ναι συνηθως γινεται το αντιθετο. Οι θρησκοι μιλουν ασχημα με καταρες και βρισιες προς αλλοθρησκους και αθεους.

 5. avatar ΔΣΕ

  οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ο ποιο πλούσιος λαός
  μέχρι και τους θεούς του είχε 12

 6. avatar Ούτε

  Ούτε άθεους της προκοπής δεν έχουμε βρε παιδιά, αν κρίνουμε από τα σχόλια. Ούτε ήθος είδα, ούτε αξίες, ούτε κατανόηση κι ανεκτικότητα για την άλλη άποψη, σκέτος φασισμός!
  Και πού είναι ο σεβασμός στην φύση που λέει το άρθρο ότι έχουνε?
  εδώ πάνε την Μ. Παρασκευή ως ασεβείς και φασίστες και τρώνε πτώματα αθώων ζώων...
  Είμαστε αξιολύπητοι παντού...

 7. avatar 321

  Ενδιαφέρον θα ήταν μαζί με την έρευνα να εξέταζαν και το IQ των ένθεων που πιστεύουν όλα αυτά τα απίστευτα που αναφέρονται στη Βίβλο

 8. avatar Ονομα

  Καθεται ο Χριστος στην Ιερουσαλημ και μιλαει στο πληθος.
  Συχνα τον πλησιαζουν παιδακια που του τραβανε τα ιματια, τον κοροιδευουν, φωναζουν και γενικα τον ενοχλουν.
  Παει ο αποστολος Πετρος να τα διωξει και ο Ιησους τον αποτρεπει λεγοντας του
  \"οχι Πετρο, αφησε τα παιδια να ερθουν κοντα μου...\"
  Μετα απο λιγο, παλι τα ιδια.Τα παιδακια να λοιδορουν τον Ιησου, ο Πετρος να τα διωχνει και ο Ιησους να του λεει \"οχι Πετρο, ασε τα παιδια να ερθουν κοντα μου...\"
  Την τριτη φορα που γινεται αυτο, ο Ιησους ξαναλεει στον Πετρο
  \"οχι Πετρο, αφησε τα παιδια να ερθουν κοντα μου.Ενα δε θα πιασω?Θα το κανω μαυρο στο ξυλο!\"

 9. avatar Ελα ρε τώρα

  με τους κομπλεξικούς απατεώνες της ντπ.Απλά λένε μπαρούφες για να ξεχωρίσουν.

 10. avatar Η μεγάλη πλάκα

  είναι ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ.

  1. avatar Σκέτος @ Η μεγάλη πλάκα

   Βεβαίως υπάρχει και (οπως περιγράφεται στη Π.Διαθήκη:
   είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο δυσάρεστος χαρακτήρας : ζηλιάρης και περήφανος για αυτό, μικροπρεπής, άδικος, θέλει να έχει τον έλεγχο και δεν συγχωρεί, εκδικητικός, αιμοδιψής, μισογύνης, ομοφοβικός, ρατσιστής, παιδοκτόνος, με τάσεις γενοκτονιών, λοιμώδης, μεγαλομανής. Σαδομαζοχιστής και κακόβουλος νταής.

 11. avatar Ο αθεισμός

  είναι το ΑΛΛΟΘΙ του παλιάνθρωπου.

  1. avatar Σκέτος @ Ο αθεισμός

   Είσαι σοφός!
   Γι αυτό ο Πάσαρης δηλώνει ανθρωπος του θεού.

 12. avatar Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΙΠΕ

  ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕΙ.

  1. avatar Χριστός@ 4¨05

   Αυτό ειχα πεί στη Μαγδαληνή μια νύχτα και γελασε,ζοχαδιάστηκα πολύ αλλά αργότερα κατάλαβα γιατί γελούσε.

 13. avatar losromi

  Η αλήθεια, εδώ που τα λέμε, είναι ότι είναι απολύτως λογικό να είναι κανείς άθεος... μέχρι να γνωρίσει τον Θεό.

  1. avatar Σκέτος @ losromi

   Εσύ που τον γνωρίζεις δώσε μας το e mail του,μπορεί να χρειαστούμε κάτι.

 14. avatar Ellraiser

  Παντος προσωπικα τα μεγαλύτερα καθαρματα και κτηνη τα ειδα στην εκκλησια να κανουν τον σταυρο τους.
  Επισης είναι θεαματικο μετα από μια αμαρτωλη, γεματη τυψεις ζωη οι γεροι πιανουν πρωτη θεση στην εκκλησια μπας και κερδισουν μια θεση στον παραδεισο.!!!
  Ξαναλεω η επουρανια θρησκεια δεν εχει καμμια σχεση με οποιαδήποτε επιγεια.
  Γι αυτό ότι εχεις κανη στην ζωη οσα σταυροκοπήματα και φιληματα σε εικονες να κανης πας GIF για κολαση.
  Ο θεος δεν συνχωρει και οι αγγελοι (βαση ανθρώπινης φαντασιας) στην πραγματικοτητα είναι σκληροι τιμωροι και όχι βουτυρομπεμπεδες που ζωγραφισε ο Μιχαηλ Αγγελος.
  ΥΓ. Δεν είμαι απιστος.

  1. avatar δεν είναι ακριβώς έτσι..

   Όντως, ο Θεός συγχωρεί αφού είμαστε Κτήση Του, δεν θέλει να μας αφήσει να τυρανιόμαστε αιωνίως..
   Όμως, πρέπει κάποιος να ζητήσει κιόλας την συγχώρεσή Του..
   Χρειάζεται να ακολουθεί τις Ιερές Γραφές..
   τι φοβάται άραγε απο εμάς ο έκπτωτος άγγελος ;;
   Τα ακολουθούμε όλα σωστά ή μένουμε τελικά μόνο στους τύπους, χωρίς καμία ουσία πνεύματος;;
   Καθώς επίσης, οτι αναλισκώμαστε πολλές φορές και ασχολούμαστε με τους γύρω μας.. που δεν είναι όλα δικό μας θέμα εντέλει.
   Όπως η Αγία Γραφή λέει: Μη κρίνετε (αλλήλους) δια να μην κριθείτε.

   1. avatar Ονομα

    Κι εγώ σου λέω:\"Πετα την αγρία γραφή και ανοιξε κανα σοβαρό βιβλίο,αρκετά με τη λατρεία του θανάτου,ζήσε πριν πεθάνεις\"

    1. avatar πίστευε και μη,..ερεύνα!

     Ο καθένας βέβαια μπορεί να λέει οτι θέλει και να πιστεύει οτι βρήκε τον δρόμο του..
     μέχρι που καταλαβαίνει οτι είναι απλά μια αδιέξοδος..αν είναι τυχερός κιόλας.
     Ο Ιησούς είπε όμως : \"Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι\"..
     Και μας έδειξε τον δρόμο Του.

 15. avatar Έλα

  μωρέ με τον απατεώνα πάλι!!!

 16. avatar μπορει = ΣΑΡΙΑ

  Δε χρειαζεται να γραφεται ρωτηστε τους συριζαιους αλλα,
  οταν φυασουν στο =αμην= τοτε φωναζουν
  ============= θεέ μου βοηθαμε =====
  ρεταλια που θα παη σε λιγο θα κυριαρχη ο Μουσουλμανικη θρησκεια
  και τοτε να σας δω τι θα κανετε και θα γραφετε και εαν θα δηλωνετε
  ==================== Α Θ Ε Ο Ι ===================

 17. avatar Ο. Δρομος

  Θα ήθελα να μου πει καποιος, το σύμπαν το έφτιαξε ο Θεός, τον άνθρωπο το ίδιο κλπ κλπ. Τον Θεό ποιος τον έφτιαξε; Όσους έχω ρωτήσει δεν ξέρουν. Λοιπόν σας το λέω εγω. Η {...}των ανθρώπων. Άλλωστε η πληθώρα των θρησκειών για όλα τα γούστα είναι αδιάψευστος μαρτης. Σας πληροφορω επισης ότι όλοι τους έχουν δει θαύματα και θαύματα. Λοιπόν άθεος άθεος καθαρά και ξαστερα.

  1. avatar Καψώλας

   Είναι απαραίτητο ο Θεός να είναι κάτι υλικό και συγκεκριμένο για να το έχει φτιάξει κάποιος; Σου πέρασε η ιδέα ότι μπορεί να είναι η έννοια της «αιτίας των πάντων»;

  2. avatar Guest01062016

   Μια από τις ιδιότητες του Μοναδικού Θεού είναι πως δεν τον έφτιαξε κανένας. Αυτό υποστηρίζουν όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες και πολλοί φιλόσοφοι, πχ ο Πλάτωνας (μάλλον, γιατί οι σχετικοί διάλογοι δεν σώζονται πλήρεις). Πρέπει να κατανοήσουμε πως οι θεϊκές ιδιότητες μας παρουσιάζονται μέσα από κάποια θρησκεία. Σε πολυθεϊστικές θρησκείες βλέπεις να αποδίδονται θεϊκές ιδιότητες και σε πλάσματα, πχ οι Θεοί ήταν παιδιά των Τιτάνων και αυτοί παιδιά του Ουρανού. Οι αρχαίοι αποκάλεσαν θεούς τα εγγόνια του ουρανού και όχι τον ουρανό ή τους τιτάνες!! Γενικά τους γνωστούς θεούς τους έχουν ορίσει άνθρωποι, και εδώ νομίζω πως αρχίζουν τα προβλήματα.

  3. avatar Αποκάλυψη

   εσύ βρε είσαι ΣΟΦΟΤΕΡΟΣ τών αρχαίων ημών προγόνων που σου έδωσαν με τόσο όμορφο τρόπο την απάντηση στα υπαρξιακά σου ερωτήματα. Απ\' οτι φαίνεται όμως μετά το ξέπλυμα όσου εγκεφάλου διέθετες η μοναδική χρήση του άδειου κεφαλιού σου είναι να κρεμάς το καπέλλο.

   1. avatar Ο. Δρομος

    Αποκάλυψη. Οι θρησκείες πιάνονται από μικρά πράγματα τα μεγενθυνουν για να σκεπάσουν τη ανυπαρξία τους. Εγώ ξέρω αλλά πραγματα, εσείς σιγά σιγά και το Σωκράτη θα το κάνετε χριστιανό. Να γνωρίζεις και σημερινές πρωσοπικοτητες
    θα τις αξιοποιήσετε όπως τον Μίκη μια που έχει πει τόσα και τόσα τραγουδια με τα πρωτυπα σας. Οι θρησκείες δεν βιάζονται έχουν όλο το χρονο μπροστά τους.

  4. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   (1/7)Γεια σου. Θα ήθελα να σε ενθαρρύνω να συνεχίσεις να κάνεις ερωτήσεις που αφορούν τον Θεό και να είσαι ειλικρινής ώστε να περιμένεις και τις απαντήσεις. Κάποτε είχα και εγώ πολλές και τις ίδιες περίπου ερωτήσεις με αυτή που έχεις και εσύ τώρα. Όμως εγώ έψαξα και βρήκα τις απαντήσεις. Γιατί απαντήσεις που ικανοποιούν την λογική και την καρδιά του ανθρώπου υπάρχουν. Αν μελετήσεις τον Λόγο του Θεού δίνει όλες αυτές τις απαντήσεις. Πολλοί άνθρωποι που δεν έψαξαν στην Αγία Γραφή νομίζουν ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα ενός σκεπτόμενου ανθρώπου της εποχής μας άρα δεν υπάρχει Θεός κα άρα και αυτοί έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως θέλουν και λογαριασμό δεν θα δώσουν σε κανένα αφού δεν υπάρχει Θεός να τους λύσει τις απορίες τους.
   Ας δούμε τι λέει η Αγία Γραφή για το ερώτημα σου ; ο Λόγος του Θεού λέει [1 Εν αρχή ήτο ο Λόγος, και ο Λόγος ήτο παρά τω Θεώ, και Θεός ήτο ο Λόγος. 2 Ούτος ήτο εν αρχή παρά τω Θεώ. 3 Πάντα δι\' αυτού έγειναν, και χωρίς αυτού δεν έγεινεν ουδέ εν, το οποίον έγεινεν. 4 Εν αυτώ ήτο ζωή, και η ζωή ήτο το φως των ανθρώπων.] κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 1:1-4. Να σημειώσω ότι ο Λόγος στον οποίο αναφέρεται το απόσπασμα που παρέθεσα είναι ο Ιησούς Χριστός, αυτός δηλαδή που προϋπήρχε πριν γίνει άνθρωπος.
   Τι μας λέει αυτό το εδάφιο; Ότι ο Ιησούς Χριστός υπήρχε από την αρχή, δηλαδή δεν έγινε σε κάποια στιγμή του χρόνου. Μάλιστα ακόμα και ο χρόνος (ή αν θέλεις η έννοια του χρόνου) δημιουργήθηκε από Αυτόν , δηλαδή τον Ιησού Χριστό.

  5. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   (2/7)Τι σημαίνει ο χρόνος δημιουργήθηκε ; Δηλαδή ο χρόνος δεν είναι αυθύπαρκτη έννοια, ώστε να υπάρχει από πάντα, αλλά ο χρόνος είναι κατασκεύασμα του Θεού, και αυτό έγινε για να ορίζονται τα πράγματα μέσα στο χρόνο και να είναι σημείο αναφοράς για πεπερασμένα όντα. Για κάποιον που είναι αιώνιος, ο χρόνος δεν έχει σημασία ούτε τον μετράει. Σκέψου δηλαδή εσύ να ζεις αιώνια και μετά από πολλά τρισεκατομμύρια χρόνια κάποιος να σε ρωτήσεις «πόσο χρονών είσαι;» και εσύ για να του πεις την ακριβή ηλικία σου να χρειαστεί να περάσουν πολλά τρισεκατομμύρια χρόνια ακόμα, απλά δεν θα το κάνεις. Επομένως ο χρόνος δεν έχει σημασία για τα όντα εκείνα που ζουν έξω και πάνω και πέρα από το χρόνο.
   Επίσης η Αγία Γραφή μας λέει ότι ο Θεός είναι αυθύπαρκτος δηλαδή υπάρχει από μόνος του αλλά ταυτόχρονα η Αγία Γραφή μας λέει ότι έχει την δύναμη να δημιουργεί πράγματα ακόμα και από το μηδέν. Είναι ίσως δύσκολο να το καταλάβουμε αλλά θα προσπαθήσω να σου το εξηγήσω όπως το καταλαβαίνω εγώ. Κάτι πρέπει να υπήρχε στην αρχή της ιστορίας, σωστά; Τι μπορεί να ήταν αυτό ; Ύλη ; Αν υπήρχε ύλη το ερώτημα είναι από πού προήλθε αυτή η ύλη; Ποιος την έφτιαξε; Και ακόμα αν υπήρχε άψυχη ύλη πως αυτή η άψυχη ύλη δημιούργησε τυχαία ζωή και σκεπτόμενα όντα όπως ο άνθρωπος ;

  6. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   (3/7)Αυτά είναι ερωτήματα που δεν μπορεί να τα απαντήσει κανείς και δεν έχουν και λογική δηλαδή πως θα μπορούσε κάτι που δεν έχει ζωή και σκέψη να σχεδιάσει την ζωή, να σχεδιάσει το ανθρώπινο σώμα , με τον πολύπλοκο εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και όλα τα αλλά όργανα του ανθρώπου που το καθένα είναι στην θέση του, συνεργάζεται το ένα με το άλλο και όλα μαζί συγκροτούν τον άνθρωπο;
   Επομένως πιο λογικό είναι να πούμε και να καταλάβουμε ότι υπάρχει κάποιος νοήμων νους , που το αποκαλούμε Θεός , ο οποίος είναι Πνεύμα και μπορεί σαν Πνεύμα να δημιουργεί και ύλη και πράγματα από το μηδέν. Το πώς το κάνει αυτό δεν το γνωρίζω αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να πίνω το νερό που δημιούργησε , να τρώω το φαγητό και να χαίρομαι με την ζεστασιά του ήλιου.
   Η Αγία Γραφή ότι ο Θεός θέλησε μέσα στην μακαριότητα του να μοιραστεί την χαρά του με άλλα λογικά όντα που θα έφτιαχνε ο ίδιος, κατ εικόνα και ομοίωση Του. Έτσι ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο σαν αντιπρόσωπο του στην γη, και τον προίκισε με ιδιότητες που μονο ο ίδιος ο Θεός έχει, και μερικά από αυτά είναι η λογική, η σκέψη, η αγάπη, η φαντασία, η δημιουργία, η καλοσύνη κτλ.

  7. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   (4/7)Όμως ο Θεός άφησε τον άνθρωπο ελεύθερο να διαλέξει αν θέλει να είναι μαζί με τον Δημιουργό του για πάντα και να απολαμβάνει για πάντα τα δώρα Του; Η ιστορία μας λέει ότι ο άνθρωπος απέτυχε να υπακούσει τον Θεό και αμάρτησε. Όμως ο Θεός δεν εγκατέλειψε τον άνθρωπο, ακόμα και σήμερα παρόλο που πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στον Θεό ο Θεός συνεχίζει να τους δίνει το νερό, τον ήλιο , την βροχή.
   Όμως ο Θεός θέλει να μας ξαναφέρει κοντά του ακόμα και αν αμαρτήσαμε, γιατί Αυτός μας έφτιαξε και μας αγαπά. Έτσι ο Θεός έκανε κάτι μοναδικό στην ανθρώπινη ιστορία. Έγινε ο ίδιος άνθρωπος στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, για να μπορέσει στην ύλη και στην σάρκα να σταυρωθεί για τις δικές μας αμαρτίες. ¨Όμως ο Ιησούς Χριστός επειδή ήταν ο Δημιουργός και ο Αρχηγός της ζωής δεν έμεινε στον τάφο αναστήθηκε και σήμερα είναι ζωντανός και μπορεί να σώσει όποιον άνθρωπο τον δεχτεί σαν Σωτήρα του. Κάποιο δέχονται τον Χριστό σαν Σωτήρα τους και σώζονται και κάποιο αδιαφορούν και κοροϊδεύουν τον σταυρό και την ανάσταση του Χριστού και έτσι μένουν μέσα στις αμαρτίες τους και θα λάβουν την ημέρα τις κρίσης αυτό που τους αξίζει και σύμφωνα με τα καλά ή πονηρά τους έργα.

  8. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   (5/7)Επίσης να πω ότι στα παρακάτω σχόλια εξηγώ γιατί υπάρχουν τόσες πολλές θρησκείες; Επειδή ο Θεός αχεί δώσει ελευθερία στον άνθρωπο ο άνθρωπος φτιάχνει θρησκείες στα μέτρα του και όπως τον βολεύει και αυτό γιατί θεός έχει βάλει την συνείδηση μέσα στους ανθρώπους που τους ελέγχει. Οι άνθρωποι για να εξευμενίσουν την συνείδηση τους και για να αισθανθούν καλύτερα , θέλουν να πιστεύουν σε κάποια ¨θεό¨ και σε κάποια θρησκεία αλλά όχι στον αληθινό Θεό και στον Λόγο του την Αγία Γραφή αλλά σε ήθη έθιμα και παραδόσεις που οι ίδιοι οι άνθρωποι φτιάξανε ή φτιάχνουν. Όμως αυτά δεν τα θέλει ο Θεός αλλά από την άλλη σέβεται την ελευθερία μας και αφήνει τον άνθρωπο να προσκυνά είδωλα, εικόνες, κόκαλα νέκρων αν θέλει . Αλλά ο Ιησούς Χριστός μας είπε την αληθεία και η αλήθεια του θεού είναι γραμμένη μέσα στην Καινή Διαθήκη για όποιον την διαβάσει με απλή , ταπεινή και ειλικρινή καρδιά.

  9. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   (6/7)Τέλος να πω ότι δεν ξέρω ποιον ρώτησες και δεν σου απάντησε; Μήπως ρώτησες τους μισθωτούς της θρησκείας (παπάδες) που παριστάνουν τους αντιπροσώπους του Θεού και κυκλοφορούν μαυροντυμένοι; Να ξέρεις ότι όσοι φοράνε ειδικά ρούχα είναι εκτός της Καινής Διαθήκης γιατί ο Ιησούς Χριστός δεν φορούσε τέτοιες στολές. Ο Ιησούς Χριστός είπε η ζωή μας θα φανερώνει ότι είμαστε παιδιά του Θεού και όχι τα ράσα/στολές μας. Αυτά που κάνουν οι παπάδες τα κάνανε και οι φαρισαίοι στην εποχή του Χριστού και ο Ιησούς τους καταδίκασε όπως καταδίκασε και τις πρακτικές τους ( Δες Ματθαίο 23:5 και γενικά όλο το κεφάλαιο). Προσωπικά έχω γνωρίσει και παπάδες που δεν πιστεύουν ούτε στην ανάσταση του Χριστού αλλά ούτε καν και στην ύπαρξη του Θεού, απλά έγιναν παπάδες μονο για τον μισθό.
   Αν θελεις να μάθεις την αληθεία βρες χριστιανούς που πιστεύουν και ακολουθούν την Αγιά Γραφή σαν οδηγό στην ζωή τους, που μελετούν την Αγιά Γραφή καθημερινά και την δέχονται σαν τον θεόπνευστο, αληθινό και πάντα επίκαιρο Λόγο του Θεού για τον κάθε άνθρωπο. Επίσης οι αληθινοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι υπάρχει Άγιο Πνεύμα και το έχουν λάβει , γιατί χωρίς το Άγιο Πνεύμα που υποσχέθηκε ο Ιησούς Χριστός στους αληθινούς μαθητές Του , ο άνθρωπος ούτε να καταλάβει μπορεί τον Λόγο του Θεού αλλά ούτε έχει την δύναμη να ζήσει την ζωή που μας δίδαξε Ιησούς ( Δες Ιωάννη 3:3-5).

  10. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   (7/7)Αν έχεις και άλλες ερωτήσεις , μην διστάσεις να τις εκφράσεις. Πιστεύω ότι είναι ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε περισσότερο για το Θεό και τον Λόγο Του και τι ακριβώς διδάσκει μέσα στην Αγία Γραφή. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε τώρα και όσο είμαστε ζωντανοί. Γιατί αν ο άνθρωπος έχει ερωτήματα και δεν τα απαντήσει και αυτό γίνεται αιτία να συνεχίσουν ν α ζουν μέσα στην αμαρτία, την ανομία και την ανηθικότητα και όταν φύγουν από αυτήν την ζωή να συναντήσουν τον Ιησού Χριστό σαν κριτή τους και όχι σαν Σωτήρα τους , γιατί ο Ιησούς Χριστός ήρθε στην γη και σταυρώθηκε για να γίνει Σωτήρας , Κυριος και Βασιλιάς μας στην αιωνιότητα και μακάριος είναι όποιος καταλαβαίνει ποιος είναι ο Ιησούς και τι ήρθε να κάνει στην γη μας και τον πίστεψε !

  11. avatar Άλλο Θεός κι άλλο θρησκεία.

   Απλοϊκές ερωτήσεις....Αν υπάρχει Θεός είναι προφανές ότι δεν είναι οντότητα κτιστή, οπότε δεν μπορεί να πει κάποιος ποιός τον έφτιαξε. Κι αν τον έχει φτιάξει μια άλλη οντότητα τότε εκείνη είναι ο Θεός. Επιπλέον αν γνωρίζαμε ακριβώς τι είναι ο Θεός πιθανότατα θα ήμασταν κι εμείς Θεοί. Το ότι εσύ δεν πιστεύεις δεν σημαίνει τίποτα, όπως και για σένα δεν σημαίνει τίποτα ότι πιστεύουν οι άλλοι. Πιστεύεις στην ανυπαρξία χωρίς να έχεις αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό.

   1. avatar Ο. Δρομος

    Φιλε μου δεν πιστεύω στην ανυπαρξία αλλά δεν πιστεύω και στον Παυλιανισμο. Υπάρχουν εκαντοντάδες ερωτήματα αναπάντητα από τη Βίβλο. Γνωρίζεις ότι το 2040 οι άθεοι θα είναι περισσότεροι από αυτούς που θα πιστέυουν; Η πλάκα με τους κάθε λογής χριστιανούς είναι ότι επικαλούνται τη Βίβλο για να σου αποδείξουν κάτι και ενώ εσύ τους λες εγώ πιστεύω. Πάντως εγώ είμαι 60 χρόνων και από 14 χρόνων δεν πιστευω και Χάιρω άκρας υγειας κλπ. Η θρησκεία είναι μια αυταπάτη με γερά πορτοφόλια.

    1. avatar Ο. Δρομος

     Φίλε μου οι προσβολές και η χυδαιότητα είναι γνώρισμα των χριστιανών. Θυμάμαι την δεκαετία του 80 ειχε μονιμους σκυλαδεε στην τηλεόραση να απαντάει στους διαφονουντες, όπως αυτός είναι αρρωστος, θέλει ψυχίατρο κλπ. Άλλωστε μη ξεχνάς τη συμπεριφορά της απέναντι στους καθολικούς και τη έλεγαν κλπ

    2. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

     Το ότι μπορείς να σκέφτεσαι, να έχεις λογική, να είσαι ελεύθερος να πιστεύεις ή να απορρίπτεις τον Θεό δεν είναι τυχαίο. Είσαι φτιαγμένος από τον Δημιουργό σου να σκέφτεσαι και να έχεις λογική. Πιστεύω ότι αν κάποιος άνθρωπος χρησιμοποιήσει σωστά τα δώρα του Θεού δεν είναι δύσκολο να φτάσει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει Θεός και ότι αξίζει να συμφιλιωθεί μαζί του και να του εμπιστευτεί την ζωή του. Επίσης να πω ότι ο Ιησούς Χριστός δεν έγινε άνθρωπος, σταυρώθηκε σε ένα σταυρό για την σωτηρία μας, αναστήθηκε για την δικαίωση μας για να έχει κάποιος τις δικές του ιδέες για τον Θεό και την σωτηρία μας. Ο Ιησούς Χριστός μας δίδαξε το θέλημα του Θεού με το παράδειγμα Του και με την ανάσταση του απέδειξε πως ότι είπε είναι αλήθεια+ότι υποσχέθηκε μπορεί να το πραγματοποιήσει.Είσαι ελεύθερος να πιστεύεις ή να μην πιστεύεις αλλά τον εαυτό σου αδικείς και την ψυχή σου ζημιωνεις αν δεν πιστεύεις στα λόγια κάποιου που είχε την δύναμη να αναστηθεί και επίσης έχει την δύναμη να αναστήσει και εσένα. Επίσης ο Θεός φρόντισε να υπάρχουν πολλές αποδείξεις για την ύπαρξη του και πολλά λογικά επιχειρήματα για να πιστεύσει κάποιος.Αν σε ενδιαφέρει η αλήθεια ψάξε.Η υπόσχεση του Ιησού Χριστού είναι [ όποιος ψάχνει θα βρει και όποιος χτυπάει θα του ανοιχθεί] Ματθαίος Ευαγγέλιο 7:8.και πιστέψε με δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στον κόσμο από το να βρει+να ζει κάποιος στην αλήθεια, τίποτα καλύτερο να βρει ο άνθρωπος τον Δημιουργό του και ο άσωτος υιός τον πατέρα του και το ζεστό και αιώνιο σπιτικό του!

 18. avatar ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΡΟΛΛ

  Θα μπορουσαν να κανουν καποια ερευνα πιο χρησιμη απο αυτην... Ειναι ανουσια οσο και τα σχολια αυτων που προσπαθουν να πεισουν ο ενας τον αλλο πως εχουν δικιο, πιστοι και απιστοι. Δε χωραει debate σε αυτο το θεμα. Ειναι ξεκαθαρα θεμα πιστης ή μη πιστης. Και ειναι θεμα απολυτα προσωπικο.

 19. avatar Έρευνα χωρίς λόγο. Υπομονή…..

  Υπομονή σε 80 χρόνια ή πολύ λιγότερα θα μας λυθούν οι απορίες.
  Τότε δεν θα υπάρχει \"πιστεύω\", \"νομίζω\", \"γνώμη μου\" θα υπάρχει βλέπω και πλέον γνωρίζω.
  Κάποιοι θα τραβούν τις [...]τριχές τους πολύ, κάποιοι λιγότερο και κάποιοι άλλοι σχεδόν καθόλου. Ο καθένας μας ας κοιτάξει τα του εαυτού του και ας μην ασχολείται με το τι κάνουν οι άλλοι.

  1. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   (1/2)Μετά από 80 χρόνια (ή και συντομότερα αν κάποιοι από εμάς έχουμε πεθάνει ή αν έχει συμβεί αυτό που ο Ιησούς Χριστός υποσχέθηκε [πάλιν θέλω έλθει για να σας πάρω μαζί μου]) οι άνθρωποι θα έχουν σίγουρη απάντηση στο αν υπάρχει Θεός ή όχι. Υπάρχει όμως και μια τεράστια διαφορά του τότε με το σήμερα. Η διαφορά είναι ότι τότε θα ξέρει κάποιος την απόλυτη αλήθεια αλλά δεν θα μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει τον αιώνιο προορισμό του. Ενώ σήμερα μπορεί. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν αυτήν την ευκαιρία που έχουν σήμερα να περάσει ανεκμετάλλευτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι το θεωρούν περιττό και χάσιμο χρόνου να ασχοληθούν με το Θεό και την ψυχή τους. Άλλοι είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει Θεός και σαν \"λογικοί άνθρωποι\" που είναι δεν θέλουν να ασχοληθούν με έναν \"Θεό\" που δεν υπάρχει. Όπως υπάρχουν άνθρωποι που είναι θρήσκοι και ακολουθούν την θρησκεία του τόπου τους ή των γονιών τους (δηλαδή όπως τώρα πχ κάποιος είναι καλός \"ορθόδοξος χριστιανός\" και ακολουθεί όλα τα τυπικά της θρησκείας του με τον ίδιο ζήλο και φανατισμό θα ήταν \"καθολικός\" αν είχε γεννηθεί στην Ιταλία, θα ήταν μωαμεθανός αν είχε γεννηθεί στην Τουρκία, θα ήταν βουδιστής ή ινδουιστής αν είχε γεννηθεί στην Ινδία κοκ). Δηλαδή άνθρωποι που απλά πιστεύουν και ακολουθούν μια θρησκεία και δεν το έχουν ψάξει, ούτε έχουν μελετήσει την Αγία Γραφή για να επαληθεύσουν αν αυτά που πιστεύουν είναι γραμμένα μέσα στην Αγία Γραφή.

   1. avatar Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια

    Απορία: αυτός που σου κάνει λαικ έχει διαβάσει οοοοολα αυτά που εχεις γράψει εδώ μέσα ή απλά είναι φίλος σου;

  2. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   (2/2) Όμως ο Ιησούς Χριστός δεν είπε ότι όλοι θα σωθούν. Δεν είπε ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να σωθεί με το δικό του τρόπο ότι και αν πιστεύει. Ο Ιησούς Χριστός είπε ( εγώ είμαι η οδός η αλήθεια και η ζωή και κάνεις δεν μπορεί να έρθει στον Θεό παρά μόνο μέσα από εμένα) Ιωάννη 14:6. Ο καθένας ας διαλέξει να πιστεύει αν ο Ιησούς Χριστός έλεγε την αλήθεια ή ψέματα;

 20. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (1/6)Θα ήθελα να πω την γνώμη μου για το σοβαρό αυτό θέμα.Όπως καταλαβαίνετε το αν υπάρχει ή όχι ο Θεός είναι πολύ σοβαρό, γιατί αν υπάρχει και μια ημέρα σταθούμε μπροστά του+μας κρίνει,τότε δεν καθορίζει μόνο μερικά χρόνια ζωής αλλά την αιωνιότητα μας. Οπότε όταν συζητάμε για τον Θεό ας είμαστε τουλάχιστον σοβαροί+ειλικρινείς.Επειδή όταν ήμουν νεότερος εγώ τουλάχιστον ήμουν άθεος και δεν πίστευα ότι υπάρχει Θεός, αλλά έκανα την έρευνα μου+τώρα είμαι 100% σίγουρος ότι+ο Θεός υπάρχει αλλά+ότι όλα θα γίνουν όπως ακριβώς τα έχει πει αυτός ο Θεός.Πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν πιστεύουν είναι γιατί δεν το έχουν ψάξει οι ίδιοι αρκετά με την έννοια ότι έχουν υιοθετήσει άκριτα+επιπόλαια ιδέες, θεωρίες+κοσμοθεωρίες που έχουν ακούσει από εδώ+από εκεί+τα θεωρούν αλήθεια+αποδεδειγμένα ενώ δεν τα έχουν μελετήσει σε βάθος για να δουν αν όντως ισχύουν.Πιστεύω ότι υπάρχει Θεός+αλήθεια +ότι ο άνθρωπος μπορεί να βρει το Θεό αρκεί να ψάξει,να μην είναι προκατειλημμένος, να είναι όσο το δυνατόν ειλικρινής, αντικειμενικό+λογικός δηλαδή να βγάζει τα σωστά+λογικά συμπεράσματα από κάθε τι που βλέπει ή ακούει.Επίσης να πω ότι η ύπαρξη του Θεού δεν καθορίζεται ούτε μεταβάλλεται από το αν εγώ πιστεύω ότι υπάρχει Θεός.Αν υπάρχει Θεός τότε υπάρχει άσχετα τι πιστεύεις εσύ ή εγώ για αυτό το θέμα (πχ η ύπαρξη της ηπείρου Αμερικής δεν αλλάζει αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ή όχι ότι υπάρχει).Απλά αν γνωρίζεις σίγουρα ότι υπάρχει ο Θεός αυτό σε βοηθά στις επιλογές+ηθικές αποφάσεις που παίρνεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει