Υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης η οποία θα αναλάβει το έργο της προώθησης των αναγκαίων για την χώρα μεταρρυθμίσεων, έστω και αν δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στην Γερουσία, τάχθηκε σήμερα η Άννα Φινοκιάρο, εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στη γερουσία την προηγούμενη νομοθετική περίοδο.

Η Φινοκιάρο απέρριψε κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης με την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, τείνοντας αντιθέτως χείρα συνεργασίας στο κίνημα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο. Ζήτησε από το κίνημα του ηθοποιού να επιλέξει μια «εποικοδομητική ανοχή» που να επιτρέψει την έγκριση «συγκεκριμένων μέτρων που χρειάζεται η χώρα».

Η κεντροαριστερή πολιτικός τάχθηκε εναντίον της ενδεχόμενης νέας προσφυγής στις κάλπες, υποδεικνύοντας «την οικοδόμηση μιας ισχυρής κυβέρνησης -που θα χρειαστεί καιρό- αλλά θα μπορούσε να βασισθεί σε μια πραγματική θέληση για την ανανέωση της πολιτικής».

Από την πλευρά του ο Μαουρίτσιο Λούπι, βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απάντησε ότι «πράγματι η χώρα δεν χρειάζεται νέες εκλογές, αλλά η λύση δεν μπορεί να προέλθει από μια κυβέρνηση που κάθε φορά ψάχνει να βρει βουλευτές και γερουσιαστές για να εγκριθούν οι νόμοι της. Απαιτείται κυβέρνηση ευθύνης».

«Η Ιταλία απέρριψε το σχέδιο συνεργασίας του Μπερσάνι με τον Μόντι. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη: μια Ευρώπη η οποία να μην γονατίζει τους επιχειρηματίες και τις οικογένειες, που να μην θεωρεί όρο απαράβατο τον ισοσκελισμό του δημόσιου προϋπολογισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.