Με τίτλους όπως «η Ιταλία προ ακυβερνησίας», σχεδόν το σύνολο των εφημερίδων στη χώρα εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα λόγω της αδυναμίας σχηματισμού μίας πλειοψηφίας στη Γερουσία, μετά τις εκλογές.

Η Corriere della Sera κάνει λόγο για «ψήφο σοκ» και για «κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία». Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα τονίζει ότι η επιτυχία του Κινήματος 5 Αστέρων αντιστοιχεί στην «επικράτηση μίας Ιταλίας ευρωσκεπτικιστικής μπροστά στην οικονομική λιτότητα».

Η εφημερίδα La Repubblica, υπό τον τίτλο «Η Ιταλία σε ακυβερνησία» αναφέρεται στην μεγάλη άνοδο του Μπερλουσκόνι, που θεωρήθηκε «καμένο χαρτί»μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011 και στο «φιάσκο» του Μάριο Μόντι, που εισήλθε στην πολιτική στο τέλος του Δεκεμβρίου επικεφαλής ενός φιλόδοξου πολιτικού κινήματος, του «Νέου Κέντρου».

«Μέσα στα ερείπια βρίσκεται ένα κοινοβούλιο δύσκολα κυβερνήσιμο και ένα εξαιρετικά εύφλεκτο εκλογικό σώμα», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας. Ο συντάκτης του κάνει λόγο για «την πικρή επίγευση μίας σχεδόν συμβολικής νίκης της αριστεράς που επικρατεί χάρις σε μία χούφτα ψήφους και δεν επαρκεί στη Γερουσία, ακόμη και με την άχρηστη πατερίτσα του Μόντι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επικράτησε ο λαϊκισμός, δηλαδή «οι πολιτικές δυνάμεις που πόνταραν στην κοινωνική οργή που απελευθερώθηκε πάνω από την Ευρώπη, στους φόρους, στο αίτημα για θεσμική ρήξη κατά της πολιτικής τάξης ή της νέας τεχνοκρατικής ελίτ».

Η εφημερίδα La Stampa αναφέρεται σε ένα «παράλυτο κοινοβούλιο» και τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της «Η υποχρέωση μιας θαρραλέας επιλογής».

«Η πραγματική Ιταλία εξέφρασε ολόκληρη τη δυσφορία της. Με την ψήφο αυτή ακούμε τις φωνές και τις ιστορίες εκείνων που δεν βρίσκουν δουλειά, που δεν τους φτάνει η σύνταξη, που θεωρούν ότι δεν έχουν μέλλον, που φεύγουν στο εξωτερικό και εκείνων που είδαν τους νέους φόρους ως βαριά προσβολή», γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Μάουρο Καλαμπρέζι, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα υποτίμησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας.

Τώρα, «για να ξανακολλήσουμε τα κομμάτια χρειάζεται θάρρος, πνεύμα θυσίας και σοφίας», γράφει ο Μάουρο Καλαμπρέζι προτρέποντας για την εξεύρεση σημείων «σύγκλισης ανάμεσα στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και τους νέους βουλευτές Πέντε Αστέρων».

Η εφημερίδα Fatto Quotidiano της αριστεράς προβλέπει από την πλευρά της ότι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι πιθανόν να προτείνει μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα (Μπερσάνι), τον Λαό της Ελευθερίας (Μπερλουσκόνι) και το Κέντρο (Μόντι).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.