Μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας βρίσκεται η Ιταλία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που χαρακτηρίσθηκαν από την εκρηκτική άνοδο ενός πρώην κωμικού, ανέδειξαν κεντροαριστερή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μία Γερουσία χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία και προκαλούν την έντονη ανησυχία των ευρωπαίων εταίρων της χώρας.

«Η χώρα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση», σχολίασε το βράδυ ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης της ιταλικής αριστεράς. Ο συνασπισμός του εξασφάλισε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά την πλειοψηφία των εδρών μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Γερουσία, την πλειοψηφία των εδρών εξασφαλίζει η κεντροδεξιά. Και το κυριότερο, δεν αναδεικνύεται με κανέναν συνδυασμό και σενάριο συνεργασίας οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία.

«Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera.

«Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά», σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.

Μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να γοητεύσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.

Ο λαϊκιστής πρώην κωμικός πόνταρε στη δυσαρέσκεια σε μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση, ψαρεύοντας ψήφους τόσο από την αριστερά, όσο και από τη δεξιά, προτείνοντας τον τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα εξασφάλισε το 25% των ψήφων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και έγινε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

«Έχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά-οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς, είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας», έγραψε στο μπλογκ του ο Μπέπε Γκρίλο. «Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια» είπε.

Ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχασε το στοίχημα για τη διαμόρφωση μίας μεγάλης δύναμης του ιταλικού κέντρου, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγείται περιορίσθηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ωστόσο ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι ο συνασπισμός του ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Ο Μόντι ευχήθηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση να τα καταφέρει καλύτερα από τη δική του, χωρίς να πετάξει τις θυσίες των Ιταλών για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας.

Όσο για τον Μπερλουσκόνι, κάνει μία θεαματική επιστροφή. «Όσοι νόμιζαν ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν τελειωμένος, πρέπει να το ξανασκεφτούν», δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας.