Με ολοκληρωμένη σχεδόν, την καταμέτρηση των ψήφων (61.385 επί 61.446 εκλογικών τμημάτων) η κεντροαριστερά υπερισχύει οριακά στην βουλή, με ποσοστό 29,55% έναντι του 29,18%. Το κίνημα “Πέντε Αστέρων” του Μπέπε Γκρίλο, εξασφαλίζει το 25,54% των ψήφων και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,54%.Το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, εξασφαλίζει το 25,54% των ψήφων και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,54%.

Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στην βουλή.

Σε ότι αφορά την γερουσία η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,6%, η κεντροδεξιά 30,7%, το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του Μόντι 9,13%.

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, με «ανατροπή της τελευταίας στιγμής», υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών.

Καθοριστική η επικράτησή της, με μικρή διαφορά, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Η κατανομή των εδρών, βάσει του μέχρι τώρα αποτελέσματος, έχει ως εξής: 123 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 118 στην κεντροδεξιά, 53 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 19 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Η αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην γερουσία, είναι εκατόν πενήντα οκτώ εδρών.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση».

Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.