Τη μεγάλη νίκη που πέτυχε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του κατά τις σημερινές εκλογές στην Αυστρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκθείασε μιλώντας σε εκατοντάδες οπαδούς του στα γραφεία του κόμματος ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, εκφράζοντας επανειλημμένα ευχαριστίες στους ψηφοφόρους του και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι το ποσοστό του 34,5% (κατά 7,5 μονάδες αυξημένο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014) είναι το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Ευρωεκλογές.

Στη σύντομη ομιλία του, που συνοδεύονταν από τις επευφημίες των οπαδών και στελεχών του κόμματός του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αφού συνεχάρη τους υποψηφίους του Λαϊκού Κόμματος, επισήμανε επίσης πως η διαφορά των ποσοστών του δευτέρου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού της αντιπολίτευσης, από το δικό του κόμμα (11 ποσοστιαίες μονάδες), είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ.

Τόνισε ακόμη πως το μήνυμα που στέλνεται από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία δεν είναι μόνον η νίκη του Λαϊκού Κόμματος, του πολιτικού κέντρου, που θα έχει θετική επιρροή στην ανάδειξη του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και η υψηλή συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ευχαριστίες απέστειλε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και για την στήριξη που δέχθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες από όλους εκείνους που, όπως και ο ίδιος, υποστηρίζουν, όπως είπε, την σταθερότητα στην χώρα.

Υπενθυμίζεται πως ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος καταβάλλει προσπάθειες να επιβιώσει κατά την πρόταση μομφής εναντίον του, αύριο Δευτέρα στην αυστριακή Βουλή, σε σχέση με την αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα», το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του μέχρι πρόσφατα κυβερνητικού εταίρου του, του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που συνταράσσει εδώ και πάνω από μία εβδομάδα την Αυστρία.

Μετά την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και την παραίτηση όλων των υπουργών των προερχομένων – όπως και ο Κικλ – από το συγκυβερνών έως την περασμένη Τρίτη, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο Αυστριακός καγκελάριος ηγείται πλέον μίας μεταβατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον αρχόμενο Σεπτέμβριο.

Για την αποδοχή της πρότασης μομφής – που έχει καταθέσει το κόμμα «Λίστα Τώρα»- απαιτούνται οι ψήφοι των 92 από το σύνολο των 183 βουλευτών της αυστριακής Βουλής, κάτι που θα μπορούσε να προκύψει ήδη από μία υπερψήφισή της από τους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών (που διαθέτουν 52 έδρες) και των Ελευθέρων (51).

Στο εσωτερικό, τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και των Ελευθέρων, δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση ως προς τη στάση τους κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, που έχει διατυπώσει η «Λίστα Τώρα» ή για το εάν θα υπάρξει από την πλευρά τους πρόταση με άλλη διατύπωση, ενώ την Παρασκευή είχε τεθεί και θέμα για διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Το Κόμμα των Ελευθέρων επιδιώκει την ανατροπή του καγκελάριου προφανώς για εκδικητικούς λόγους απέναντί του, ενώ τα άλλα τρία κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Ελεύθεροι και Λίστα Τώρα) την επιδιώκουν σε σχέση με τις «μεγάλες ευθύνες για την κυβερνητική συνεργασία του Σεμπάστιαν Κουρτς με τους Ελευθέρους»  με το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ να είναι το μόνο που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής .

Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2019: Οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και ψήφισαν στις Ευρωεκλογές 2019 για την ανάδειξη των προσώπων που θα αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια εκλογική μάχη, στην οποία Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν διλήμματα εθνικών εκλογών. Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2019

Αποτελέσματα Περιφερειακών Εκλογών 2019: Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών ολοκληρώθηκε και οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 σε όσες Περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών 2019

Αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών 2019: Η εκλογική μάχη της πρώτης Κυριακής για τις Δημοτικές Εκλογές 2019 ολοκληρώθηκε. Ποιοι εκλέγονται δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι; Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών 2019

Εκλογές 2019: Ποιοι εκλέγονται – Το newsbeast.gr, όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία εδώ και εννιά χρόνια, καλύπτει έγκυρα και αναλυτικά όλες τις εξελίξεις, ενημερώνοντας άμεσα τους αναγνώστες του για τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019, τους υποψήφιους που βγαίνουν νικητές από την εκλογική μάχη και όλα τα νεότερα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μάχη λεπτό προς λεπτό στους δυναμικούς εκλογικούς χάρτες: