Οι ψηφοφόροι στο Βέλγιο καλούνται σήμερα να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο, παράλληλα με τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σύνθετη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας), με την ψηφοφορία να ολοκληρώνεται στις 14.00 εκεί όπου διεξάγεται με συμβατικό τρόπο και στις 16.00 σε περιοχές όπου γίνεται με ηλεκτρονικά συστήματα. Η ψήφος είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο.

Το Βέλγιο κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση τους τελευταίους πέντε μήνες, ύστερα από την κατάρρευση του κεντροδεξιού συνασπισμού τον Δεκέμβριο, όταν οι υπουργοί που προέρχονταν από τη Νεοφλαμανδική Συμμαχία (N-VA, Φλαμανδοί εθνικιστές) παραιτήθηκαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω μιας σοβαρής διαφωνίας για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης τείνει να είναι μια μακρά, περίπλοκη διαδικασία. Το 2010 χρειάστηκε ο αριθμός ρεκόρ των 541 ημερών για να σχηματισθεί κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καλές επιδόσεις αναμένεται να έχει και πάλι το κόμμα N-VA ενώ ενισχυμένο προβλέπεται να είναι το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang. Καλές επιδόσεις προβλέπεται να έχουν και οι Πράσινοι, που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.