Η διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας προβλέπει τη ματαίωση αύριο στα παρισινά αεροδρόμια του 50% των προγραμματισμένων πτήσεων στο Ορλί και του 40% στο Σαρλ ντε Γκολ, με αφορμή την ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Για τα άλλα αεροδρόμια της Γαλλίας, προβλέπεται ακύρωση του 40% των πτήσεων, σύμφωνα με τη διεύθυνση, η οποία καλεί τους επιβάτες να ενημερωθούν για τις πτήσεις τους από την αεροπορική τους εταιρεία.

Ο αντίκτυπος που θα έχουν αυτές οι ακυρώσεις στην εναέρια κυκλοφορία αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν και πάλι είχαν πραγματοποιηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και είχε ακυρωθεί το 25% των πτήσεων στα αεροδρόμια του Ορλί και του Ρουασί.

Κατά την αυριανή ημέρα αναμένεται επίσης να προκληθούν μεγάλα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στον τομέα της παιδείας και των μετακινήσεων. Στους σιδηροδρόμους, κατά μέσο όρο ένα στα δέκα τρένα θα εκτελεί δρομολόγια αύριο στη Γαλλία. Ωστόσο τα δρομολόγια προς το Λονδίνο με το Eurostar και τις Βρυξέλλες-Άμστερνταμ με Thalys αναμένεται να εκτελούνται φυσιολογικά ή σχεδόν φυσιολογικά.

Τα συνδικάτα ελπίζουν οι αυριανές τους κινητοποιήσεις να έχουν τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτόν στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Γάλλοι, σύμφωνα με την αστυνομία (έως 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα συνδικάτα) βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προβλέπει κυρίως την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια με χρονικό ορίζοντα το 2018.