Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Λιουμπλιάνας για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση του δεξιού κινήματος «Συνέλευση για την Δημοκρατία» στην πλατεία Κογκρέσου, σε ένδειξη συμπαράστασης στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος βάλλεται από την αντιπολίτευση με κατηγορίες διαφθοράς. Στην περιοχή αναπτύχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη για την πρόληψη επεισοδίων, αφού στο ίδιο σημείο αναμενόταν να συγκεντρωθούν αργότερα και πολέμιοι της κυβέρνησης.

Ορισμένοι από το πλήθος ξεδίπλωσαν μία τεράστια σημαία της Σλοβενίας και άλλοι κρατούσαν πανό, με το σύνθημα «Γιάνεζ Γιάνσα, Σώσε τη Σλοβενία μας». Στην πλατεία ηχούσαν πατριωτικά και παραδοσιακά τραγούδια.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι της «Συνέλευσης για τη Δημοκρατία», ενώ προβλήθηκε σε γιγαντοαφίσα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν, πάντως, η σύζυγός του, Ούρσκα Μπάτσοβνικ Γιάνσα και στελέχη των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) και της Νέας Σλοβενίας (Nsi).

«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλό και είμαστε αντιμέτωποι με ελάχιστη κατανόηση από εκείνους που δεν θέλουν να παρουσιάσουν την εναλλακτική λύση τους», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέι Βίζιακ.

Απαντώντας σε σειρά διαδηλώσεων κατά της πολιτικής ελίτ που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα το Δεκέμβριο και το Ιανουάριο, είπε ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις κινητοποιήσεις «πρέπει να παραδεχθούν ότι έγιναν και σωστές κινήσεις και να μην παραπονιούνται απλώς για τα λάθη».

«Η διαμαρτυρία από μόνη της δεν είναι αρκετή, μία εναλλακτική λύση πρέπει να παρουσιαστεί. Αλλά δεν μπορώ να δω καμία», υπογράμμισε.