Το σίριαλ της κυπριακής διάσωσης συνεχίζεται, καθώς νέες επιφυλάξεις για τη χορήγηση βοήθειας προς την Κύπρο αναδύονται από πλευράς Γερμανίας. Μετά τις δηλώσεις του Peer Steinbruck των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ανώτατο στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του εταίρου της καγκελαρίου στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς και πολλοί βουλευτές τής αντιπολίτευσης, δήλωσαν σήμερα πως θα συμφωνήσουν σε ένα σχεδιο στήριξης της Λευκωσίας μόνο αν αντιμετωπίσει το «ξέπλυμα» χρήματος και εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε ενωμένοι με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά δεν υπάρχει καμία σαφώς συμφωνημένη διαδικασία για χρηματοπιστωτική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που να εφαρμόζεται στην Κύπρο. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: χωρίς την εισαγωγή αποτελεσματικών ελέγχων στο «ξέπλυμα» χρήματος και επειγόντως αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζεται ούτε καν να συζητάμε για χρηματοπιστωτική βοήθεια», δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ο R. Bruederle, ηγετικό στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Το FDP μοιράζεται την εξουσία με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και ο Bruederle είναι υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Μέλη του CDU είναι επίσης επιφυλακτικά σχετικά με τη χορήγηση βοήθειας προς την Κύπρο, συνεχίζει το πρακτορείο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Scaheuble, έχει πει πως η Γερμανία δεν θα πρέπει να βιαστεί να λάβει μια απόφαση.

Υπό όρους θα στηρίξουν την κυπριακή διάσωση οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες…

Το SPD ζητά από την Κύπρο να προβεί – μεταξύ άλλων – σε συγχωνεύσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων της. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο επικεφαλής του SPD, Peer Steinbruck, δήλωσε χθες πως θα υποστηρίξει την διάσωση της Κύπρου μόνο αν η Λευκωσία δεχθεί τους όρους διάσωσης.

«Συμφωνία του SDP θα υπάρξει μόνο υπό ορισμένους όρους. Η Κύπρος θα πρέπει να συγχωνεύσει τον παραφουσκωμένο τραπεζικό τομέα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σοσιαλδημοκράτης, που διεκδικεί την Καγκελαρία από την Angela Merkel.

«Η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα του ξεπλύματος χρήματος και να εισάγει φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών», ανέφερε ο Steinbruck, καλώντας τη Merkel να αντιμετωπίσει αυτά τα τέσσερα κριτήρια «πολύ γρήγορα».

«Θα συμφωνήσουμε στην παροχή βοήθειας αναλόγως με την αντίδραση», κατέληξε στα πλαίσια της συνέντευξής του.

«Δεν θεωρώ πως η Κύπρος είναι συστημική και μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)», δήλωσε, εξάλλου, υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, ο βουλευτής M. Fuchs.