Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Κουβανοί κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τα 612 μέλη της Εθνοσυνέλευσης στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας που σημαδεύτηκε από την αποχή της αντιπολίτευσης και που αναμένεται να οδηγήσει στα τέλη Φεβρουαρίου στην επανεκλογή, εκτός απροόπτου, του προέδρου Ραούλ Κάστρο.

Τα 29.957 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) για τον ορισμό των 612 μελών της κουβανικής βουλής, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, 81 ετών, και ο διάσημος αδελφός του, ο 86χρονος Φιντέλ Κάστρο, που εγκατέλειψε την εξουσία το 2006 για λόγους υγείας.

Κανένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν συμμετέχει στην ψηφοφορία η οποία θα αναδείξει επίσης τους 1.269 αντιπροσώπους στις δεκαπέντε επαρχιακές συνελεύσεις και στην οποία δεν διακυβεύεται η εξουσία του μοναδικού κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Έπειτα από την εγκατάστασή της, η νέα Εθνοσυνέλευση θα προχωρήσει στην εκλογή του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου εκτελεστικού οργάνου, τα τριάντα μέλη του οποίου θα εκλέξουν στις 24 Φεβρουαρίου τον πρόεδρό τους, που αναμένεται εκτός απροόπτου να είναι ο Ραούλ Κάστρο, για μια δεύτερη θητεία.

Σύμφωνα με νέες διατάξεις, η ψηφοφορία καταγράφει για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα την επιστροφή στο όριο των δύο πενταετών θητειών, που επιβάλλεται εκ νέου στους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας.

Η «ιστορική» γενιά στην εξουσία μετά τη νίκη της κουβανικής επανάστασης το 1959 αναμένεται έτσι να παραχωρήσει εν μέρει τη θέση της σε μια νέα γενιά ηγετών που μπορεί να αναδειχθούν με την εκλογή τους στο Συμβούλιο του Κράτους.

Ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται έτσι να εγκαταλείψει την εξουσία το 2018.

Από την πλευρά τους, στερημένοι από υποψηφίους, χωρίς πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το κράτος και το ΚΚΚ, ο κουβανοί αντιφρονούντες, που χαρακτηρίζονται συνήθως από την εξουσία «μισθοφόροι» των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν καλέσει σε αποχή ή λευκή ψήφο.