Δήλωση για πάγωμα μισθών το 2013 που έκανε η Ομοσπονδία Εργοδοτών Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, που τη χαρακτήρισαν «βόμβα» στα θεμέλια της εργατικής ειρήνης και των εργασιακών σχέσεων και απείλησαν με κινητοποιήσεις.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, υπεραμύνθηκε της απόφασης, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητα να δώσουν αυξήσεις. «Βρισκόμαστε», είπε, «σε μια έκτακτη κατάσταση και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσουμε εν ζωή τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Κάθε εβδομάδα κλείνουν τρεις επιχειρήσεις, ενώ άλλες δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε τους μισθούς».

Με την απόφαση, είπε ο κ. Πήλικος, δεν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Αυτό, υποστήριξε, θα ισχύσει μόνο για το 2013. Αν πάει καλά η οικονομία, πρόσθεσε, από του χρόνου θα δοθούν και αυξήσεις.

Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) Νίκος Μωυσέως, δήλωσε ότι με την απόφασή της η ΟΕΒ δείχνει ότι δεν σέβεται τον κοινωνικό διάλογο και καταστρατηγεί τις συλλογικές συμβάσεις. «Αν η εργοδοτική πλευρά εμμείνει στη θέση αυτή», είπε, «ο συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσει και θα εφαρμόσει σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά τις πρόνοιες του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, χωρίς να αποκλείεται και η απεργία».

Ο κ. Μωυσέως σημείωσε ότι είναι ελάχιστες οι συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις μισθών και μάλιστα πολύ μικρές. Ανέφερε ακόμα ότι για να στηρίξουν επτά κλάδους της οικονομίας, οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν μείωση μισθών κατά 7%.

Στο μεταξύ, σε απεργία έχουν προχωρήσει από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία.