Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία και με τη συνεργασία των Ποδέμος και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Με καταμετρημένο το 50% των ψηφοδελτίων οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 126 βουλευτές, ενώ το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα έρχεται δεύτερο με 66 έδρες. Ακολουθούν οι «Πολίτες» με 55, οι Ποδέμος με 40 ενώ ο σχηματισμός της άκρας δεξιάς Vox εξασφαλίζει 23 βουλευτές, μακριά από τις υψηλές προσδοκίες που συγκέντρωνε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τις μισές έδρες του διατήρησε το Λαϊκό Κόμμα – Συνετρίβη σε Χώρα των Βάσκων και Καταλονία

Οπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς, τα αποτελέσματα δείχνουν μια μεγαλη πτώση του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από 137 βουλευτές διατηρεί μόνο 67, αν και ο σχηματισμός του Πάμπλο Κασάδο διατηρεί την ηγεσία των δυνάμεων της Δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα πάντως δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.