Το κουρδικό ζήτημα και το θέμα των συνομιλιών της τουρκικής κυβέρνησης με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν έθεσαν δύο τούρκοι βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT) με ανακοίνωση της υπενθύμισε ότι στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2013, επισκέφθηκε τις φυλακές Ιμραλί στην Τουρκία, προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης του κ. Οτσαλάν και των πέντε συγκρατούμενων του.

Μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Τούρκος βουλευτής – μέλος της Συνέλευσης του ΣτΕ κ.Κιουτσκιού, υπογράμμισε τη σημασία της έναρξης του διαλόγου της Τουρκίας με τον ηγέτη του κουρδικού κινήματος, επισημαίνοντας ότι το κουρδικό δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας, αλλά ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος, καθώς οι επιπτώσεις του επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, όπως είναι το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ, αλλά και περαιτέρω στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και την Κύπρο.

Ως εκ τούτου, συμπέρανε, πρόκειται για ένα θέμα που η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να προσεγγίσει με ειρηνικό τρόπο, αναφερόμενος δε στην συνέχεια στην πρόσφατη δολοφονία των τριών ακτιβιστριών κουρδικής καταγωγής στο Παρίσι, διευκρίνισε ότι έχει ζητηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση να διαλευκάνει τη δολοφονία και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους ενόχους.

Ο Τούρκος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος κ. Ντισλί επεσήμανε ότι «η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει μέτρα για την ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών της», επικαλούμενος και τη δήλωση του πρωθυπουργού Ρ. Ερντογάν ότι «Το κουρδικό ζήτημα είναι και δικό μου ζήτημα».