Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ δέχθηκε χθες για κατ’ ιδίαν ακρόαση τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, Νγκουγέν Φου Τρονγκ, σε μια συνάντηση που σηματοδοτεί την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Καθολική Εκκλησία και τις αρχές του Ανόι.

Ο Ποντίφικας έχει πολύ σπάνια κατ’ ιδίαν ακρόαση με πολιτικούς οι οποίοι δεν είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Η ακρόαση αυτή έγινε εξάλλου Τρίτη – ημέρα κατά την οποία ο Πάπας δεν δέχεται συνήθως καμία επίσκεψη.

Η βιετναμέζικη αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείτο από δέκα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νγκουγέν Χουάν Φουκ, εισήλθε από την πλατεία του Αγίου Πέτρου και την Αψίδα των Καμπανών, προνόμιο που επιφυλάσσεται συνήθως στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η επίσκεψη αυτή του Νγκουγέν Φου Τρονγκ – ο οποίος ηγείται του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ από τον Ιανουάριο του 2011 – γίνεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μια διυπουργική αντιπροσωπεία του Βιετνάμ, αρμόδια για τις θρησκευτικές υποθέσεις, είχε επισκεφθεί το Βατικανό.

Η βιετναμέζικη Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει περίπου 8 εκατομμύρια πιστούς, είναι πολύ δραστήρια και ένθερμη. Ωστόσο οι αρχές του Βιετνάμ εξακολουθούν να ελέγχουν την χειροτονία επισκόπων και να περιορίζουν τον αριθμό των ιερέων.

Καθολικοί ακτιβιστές αγωνίζονται στο Βιετνάμ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις αρχές Ιανουαρίου 13 Βιετναμέζοι ακτιβιστές φοιτητές και μπλόγκερ, που είναι Καθολικοί, οι οποίοι κατηγορούνταν για απόπειρα ανατροπής των κομμουνιστικών αρχών, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.