Νέα κρίση στις σχέσεις των Τιράνων με το Βελιγράδι προκαλούν τα τελευταία επεισόδια στο Βόρειο Κόσοβο με αφορμή την απομάκρυνση ενός μνημείου για τον «απελευθερωτικό αγώνα» των Αλβανών από το Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο. «Η ενέργεια αυτή δείχνει ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος, η ενοποίηση του αλβανικού έθνους, για να απολαύσουμε αυτά που κέρδισαν τα αδέλφια μας με αίμα», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

Η κυβέρνηση των Τιράνων «θα επανεξετάσει όλες τις σχέσεις της με τη Σερβία», δήλωσε, επίσης, ο Πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας ότι σε μία πρώτη κίνησης διαμαρτυρίας ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του ελληνικής καταγωγής υπουργού Υγείας της Αλβανίας, Βαγγέλη Τάβου, στο Βελιγράδι.

Παράλληλα, πάντως, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις φθορές σε κοιμητήρια και ναούς στο Βόρειο Κόσοβο, στις περιοχές όπου υπάρχει έντονο το σερβικό στοχείο, και κάλεσε τους Αλβανούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Αλβανούς όπου κι’ αν ζουν στην περιοχή μας να αποδείξουν τις ευρωπαϊκές αξίες τους και να αποφεύγουν κάθε πρόκληση που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωσή του.