Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας αποφάσισε, χθες, να αφαιρέσει την άδεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τη CEZ, με το αιτιολογικό ότι η τσεχική εταιρεία δεν έχει επενδύσει αρκετά και δεν έχει υλοποιήσει το σχέδιο εισαγωγής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να υφίστανται συνεχείς ταλαιπωρίες.

Η Ρυθμιστική Αρχή ανέφερε ότι έλαβε την παραπάνω απόφαση ύστερα από μία σειρά συγκρούσεων με την τσεχική εταιρεία, διότι δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που απορρέουν από τη σχετική σύμβαση με την αλβανική κυβέρνηση.

Η CEZ κατηγορεί την αλβανική κυβέρνηση ότι την έχει εκθέσει σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, ως αποτέλεσμα των προστίμων και της μη καταβολής των χρημάτων για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν οι πολίτες κα κυρίως οι κρατικοί φορείς, που είναι και οι μεγαλύτεροι οφειλέτες στην εταιρεία.

Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της CEZ κορυφώθηκε όταν η εταιρεία σταμάτησε την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ύδρευσης διαφόρων πόλεων που χρωστούσαν, αφήνοντας χωρίς νερό περισσότερο από το ήμισυ της επικράτειας της χώρας.

Η τσεχική εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι θα παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αφαίρεση της άδειας από τη CEZ συνιστά μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών επιχειρήσεων στη χώρα.