Το νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσει μια νέα προεδρική θητεία το 2014 στο πλαίσιο της διεξαγωγής πολυκομματικών εκλογών έχει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος σύρος αξιωματούχος.

«Μια νέα εντολή υπό τον ‘Ασαντ είναι απολύτως νόμιμη. Γιατί λοιπόν να τον αποκλείσουμε; Η διαφορά είναι ότι τώρα ο πρόεδρος και οι άλλοι υποψήφιοι θα πρέπει να έλθουν κοντά στο λαό, να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους και να εκλεγούν από το λαό. Οι κάλπες είναι αυτές που θα αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας» είπε στο BBC ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Τζιχάντ Μοκτάντ.

Από τότε που στην εξουσία ήρθε το κόμμα Μπάαθ, πριν από μισό αιώνα, υπήρχε μόνον ένας υποψήφιος στις εκλογές, ο Χαφέζ αλ-‘Ασαντ και από το 2000 ο γιος του Μπασάρ. Οι θητείες είναι επταετείς και σύμφωνα με το Σύνταγμα που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2012, ο σημερινός πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει δυο θητείες μετά το 2014.

«Σήμερα, λέμε ότι πρέπει να παρουσιαστούμε ενώπιον του συριακού λαού βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζει ότι η πολιτική διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί από το συριακό λαό, συνεπώς γιατί να αποκλείσουμε τον οποιονδήποτε από τη δημοκρατική διαδικασία;», τόνισε ο σύρος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον Μοκτάντ, ο αποκλεισμός οποιουδήποτε «δεν είναι δημοκρατία, αλλά ψευδο-δημοκρατία».